Zahtijevaju očuvanje zagrebačke industrijske baštine

Zahtijevaju očuvanje zagrebačke industrijske baštine

(Foto: Građevinar)

Forum mladih SDP-a Zagreb u nedjelju, 19. svibnja je ispred zgrade Ciglane Zagreb na Črnomercu predstavio monografija s odabranim primjerima zagrebačke industrijske baštine te njezinim potencijalima za prenamjenu. Predstavljanje je održano u sklopu njihove akcije »Zaštita industrijske baštine grada Zagreba«.

»Korištenje prostora grada velikim je dijelom obojeno svakodnevnim navikama. Jednako tako, svi oni nepokretni dijelovi grada koji ne obnašaju neku neposrednu funkciju su uglavnom ignorirani i zanemareni. U najboljem slučaju o njima se kontemplira kao nepotrebnim, spremnim za rušenje i oslobađanje prostora za novogradnju. Međutim, mogućnosti postojećih, napuštenih kompleksa su vrlo često funkcionalno, ekonomski i urbanistički povoljnije. Dakako, svaki je primjer pojedinačan i zahtijeva detaljno istraživanje kao i sud stručnjaka, no potrebno je prije svega informirati javnost o tim prostorima, njihovoj prošlosti, sadašnjosti i potencijalu koji nose za budućnost«, navodi se, među ostalim u predgovoru monografije.

Mladi SDP-ovci su najavili da će šest primjeraka monografije poslati zagrebačkoj Gradskoj upravi, konkretno: Uredu Gradonačelnika; Gradskom uredu za strategijsko planiranje i razvoj Grada; Gradskom uredu za prostorno uređenje, izgradnju Grada, graditeljstvo, komunalne poslove i promet; Gradskom uredu za katastar i geodetske poslove; Gradskom zavodu za zaštitu spomenika kulture i prirode; Gradskom uredu za kulturu.

Nadaju se da će tako pokrenuti nadležne gradske urede na brzo i kvalitetno djelovanje u zaštiti industrijske baštine Zagreb. (ZG-m)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni