Zagrepčanka godine je Marija Sekelez

Zagrepčanka godine je Marija Sekelez

(Foto: Gradsko kazalište Žar ptica)

Marija Sekelez, diplomirana dramska umjetnica, glumica, redateljica i humanitarka dobitnica je Nagrade Zagrepčanka godine te će joj na Dan grada Zagreba, 31. svibnja 2020. biti uručeno priznanje i novčana nagrada. Sekelez je za Nagradu predložio Odbor za javna priznanja, a danas ga je usvojila Gradska skupština.

U obrazloženju prijedloga se navodi da je Marija Sekelez svojom predanošću i ljubavlju za poziv kojem se potpuno posvetila uvelike je pridonijela afirmaciji žena u kulturi i cjelokupnom društvu. Karizmatične vrhunce kazališne umjetnosti realizira i u samostalno ostvarenim predstavama donoseći maestralne portrete žena kao što je Isadora ili prva bosonoga plesačica (Al Weiner). Glavna uloga u predstavi Majstorska klasa Marije Callas (Terrence McNally) vrhunac je njezine glumačke karijere.

„Iznimnom snagom ostvaruje likove žena Zagrepčanki kao Zagorka i kao barunica Castelli te je vrlo uspješno realizirala suptilnu monodramu Duga u crnini posvećenu Marini Cvetajevoj. Izvanredno je monodramski portretirala dvije naše najveće pjesnikinje Vesnu Parun i Vesnu Krmpotić. Od 2000. do 2016. kao ravnateljica Gradskog kazališta Žar ptica iznimnim organizacijskim sposobnostima i profesionalnim radom stvorila je vrhunsko profesionalno kazalište zadjecu i mlade u kojem su žene redateljice, glumice, kostimografkinje, scenografkinje… postizale izvrsne rezultate”, dodaje se u obrazloženju.

Sekelez je popularizirala kazalište i među djevojačkom publikom i afirmirala snagu iznimnih djevojčica: Dnevnik Pauline P., Duga, Ronja, razbojničkakći, Lažeš, Melita, Heidi, Tonkica Palonkica… Autorsku predstavu Oskar i dama u ružičastom Érica-Emmanuela Schmitta (režija i gluma) posvećuje djeci i ženama koje provode dragocjeno vrijeme s djecom u najtežim razdobljima, dajući im radost, ljubav i snagu.

Inače, Nagrada Zagrepčanka godine dodjeljuje se građankama Zagreba koje su svojim djelovanjem znatno pridonijele afirmaciji žena u društvu i u javnosti, afirmaciji ženskih ljudskih prava i ravnopravnosti spolova te postigle prepoznatljive rezultate na podizanju kvalitete života žena u Gradu Zagrebu s gospodarstvenog, socijalnog, humanitarnog i drugog stajališta. (ZG-m)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni