Zagrepčani za bolju, a ne skuplju uslugu odvoza smeća

Zagrepčani za bolju, a ne skuplju uslugu odvoza smeća

»Holding stvara privid da i zbog minornih promjena moraju porasti računi građanima. To je laž i dokaz nesposobnosti«, izjavila je Branka Genzić-Horvat iz udruge UZOR

Prema podacima udruge Zelena akcija stotinjak je građana danas u zgradi Gradske uprave urudžbiralo dopis naslovljen na gradonačelnika Milana Bandića u kojem od njega traže da ne prihvati cjenik kojim bi porasla cijena odvoza otpada u Zagrebu. Zagrepčani ujedno traže uspostavu pravedne naplate odvoza mješovitog otpada po količini te poboljšanje usluge njegova odvojenog prikupljanja.

Prosvjednu akciju su organizirale udruge Zelena akcija, Eko Zagreb i UZOR (Udruga za zaštitu okoliša Resnik).

»Planirano poskupljenje očita je kulminacija nebrige i nesposobnosti gradskih službi. Njima nije u interesu poboljšanje sustava po uzoru na druge europske metropole, već daljnje pogodovanje interesnim skupinama koje profitiraju od kaosa sa smećem«, poručio je novinarima Marko Košak iz Zelene akcije.

Pojasnio je da se prema novom prijedlogu cijane odvoza otpada sastoji od približno 70 posto fiksnog dijela te oko 30 posto varijabilnog koji se odnosi na volumen spremnika i broj odvoza. Ustvrdio je da je takva naplata nepravedna jer omogućava zaradu Čistoći, a malu mogućnost građanima da smanjenjem smeća snize račune.

»Oni koji marljivo odvajaju, svejedno će plaćati za više smeća. Takva naplata je pljačka građana!«, rekao je Košak.

Ponovio je kako bi se nepravda izbjegla kada bi se uvela naplata po realnoj količini odvezenog mješovitog otpada. Iz Zelene akcije podsjećaju da je Čistoća prošle godine povodom donošenja Odluke o načinu prikupljanja otpada i naplate takav sustav ocijenila preskupim jer bi »morala zaposliti 40 ljudi«. No sada se, bez unaprijeđenja usluge, planira zapošljavanje 421 osobe.

Osim zapošljavanja, kao razlog poskupljenja navodi se trošak nabave kanti i vozila što se pak može financirati iz EU fondova, za što su već raspisivani natječaji, a najavljeni su i novi.

»Holding stvara privid da i zbog minornih promjena moraju porasti računi građanima. To je laž i dokaz nesposobnosti«, izjavila je Branka Genzić-Horvat iz udruge UZOR te dodala: »Čini se da nije problem u kupnji opreme, već projektima poput centra u Resniku za smeće iz Zagreba i Zagrebačke županije. Cijena centra je više od milijardu kuna, što EU neće financirati pa se teret želi prebaciti na građane. U slučaju većeg odvajanja ne bi bilo razloga za megacentar za smeće«. (zg-magazin)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni