Zagrepčanima prijete apsurdne kazne od gradske Čistoće!

Zagrepčanima prijete apsurdne kazne od gradske Čistoće!

Čistoća Zagreb objavila je novi cjenik odvoza otpada, kao i tarife kazni za nepropisno postupanje s otpadom. Cjenik stupa na snagu s 1. veljače 2020., a osim drastičnog poskupljenja usluge odvoza otpada donosi i upravo apsurdne kazne za građana i tvrtke koje se kreću od 250 do čak 1000 kuna!

Ovakav je prijedlog podržala vladajuća većina u zagrebačkoj Gradskoj skupštini 11. prosinca 2019.

Korisnici su podijeljeni na kućanstva i sedam kategorija koja nisu kkućanstva (tvrtke, javne ustanove, škole itd).

Cijena odvoza otpada sastoji se od fiksnog dijela koji za kućanstva iznosi 68,57 kuna s PDV-om te varijabilnog dijela koji ovisi o veličini spremnika, broju pražnjenja i naknade za pražnjenje spremnika sukladno volumenu otpada.

Cjenik odvoza otpada i propisane kazne mogu se vidjeti službenoj mrežnoj stranici Čistoće.

Uz ovakvo poskupljenje drastično bodu u oči i predviđene kazne koje će se izricati građanima i tvrtkama ako pogrešno razvrstaju otpad, ne koriste vrećice za odvojeno prikupljanje, ali i ako im ponestane žutih vrećica za odvajanje plastike i metala, a nisu zatražili nove… Vrhunac je pak kazna »za pojavu neugode drugoj osobi zbog mirisa otpada«. Za smrdljivu kantu izrečena je tarifa od 800 kuna za građane i 1000 kuna za tvrtke i organizacije. Zanima nas kako to postići sa spremnicima za bioootpad tokom vrućih ljetnih dana. Hoće li cijeli Zagreb biti u prekršaju?

Na ovu smo situaciju već ranije ukazivali: https://zg-magazin.com.hr/stizu-spremnici-za-biootpad-ali-i-drakonske-kazne-za-njegovo-neodvajanje/ (B. J.)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni