Zagrepčani žele da se voda zaštiti Ustavom RH

Zagrepčani žele da se voda zaštiti Ustavom RH

Slaven Dobrović je rekao da se želi potaknuti i druge saborske zastupnike da podrže inicijativu Mosta jer, kako je rekao, pitanje vode nema nikakve veze s dnevnopolitičkim okolnostima i prijeporima te se oko njega mora postići široki opći konsenzus

Ivana Vranješ

Most nezavisnih lista u subotu je na zagrebačkim tržnicama na Kvaternikovu trgu i u Španskom organizirao potpisivanje peticije pod nazivom „Vodu u Ustav“.

Ovom peticijom traži se od Hrvatskog sabora da Ustavom zaštiti vodu kao osnovno ljudsko pravo i javno dobro, jer kako je rečeno svaki pojedinac ima pravo na čistu i pitku vodu.

„Želimo jaču ustavnu zaštitu vode kao temeljnog ljudskog prava. Iako se voda može kupiti u trgovinama, vrlo je važno da usluga vodoopskrbe uvijek ostane u javnim rukama te da ne postoji niti jedna poslovna okolnost ili prilika koja bi osiguranje te usluge mogla ugroziti. Znamo da kad je novac u pitanju ljudi su uvijek skloni mijenjati stavove te je definitivno potrebno Ustavom zaštiti vodu što će prevenirati neželjeni razvoj situacije“, rekao je saborski zastupnik Mosta i voditelj inicijative Slaven Dobrović.

Dodao je da se želi potaknuti i druge saborske zastupnike da podrže inicijativu Mosta jer, kako je rekao, pitanje vode nema nikakve veze s dnevnopolitičkim okolnostima i prijeporima te se mora postići široki opći konsenzus.

„Svima nam je u interesu da našoj djeci, unucima osiguramo jednake prilike za kvalitetnu javnu vodoopskrbu kakvu u Hrvatskoj uglavnom imamo. Potpise prikupljamo u mnogim hrvatskim gradovima, Rijeci, Karlovcu, Varaždinu, Metkoviću , kreće se i u elikoj Gorici. Očekujemo da ćemo prikupiti 50 tisuća potpisa što je respektabilan broj“, rekao je za ZG-magazin Dobrović.

Osvrnuo se i na to što bi značila privatizacija voodopskrbe: „Iskustvo u svijetu pokazalo je da ne samo u Južnoj Americi, gdje je to slučaj, nego i u Europi, primjerice u Berlinu rasla cijena usluge, a kvaliteta usluge je stagnirala. Tako da su građani Berlina bili nezadovoljni i nakon prodaje krajem 1990-tih godina uslijedilo je višegodišnje pregovaranje i konačno su uspjeli otkupiti te pod javni nadzor vratiti sustav voodopskrbe, što je koštalo puno novaca. Mislimo da taj put ne moramo prolaziti.“

Jedna od brojnih građana koji su na Mostovom štandu na Kvaternikovu trgu potpisali peticiju je umirovljenica Ružica: “Rođena sam u Dalmaciji, 15 kilometara od Benkovca i nažalost situacija je loša što se tiče vode, jer neka sela imaju vodu, a puno njih još nema. Odlučila sam potpisati peticiju da se zaštiti voda za naše generacije“.

Zagrepčanin koji je želio ostati anoniman pohvalio je inicijativu Mosta i sa zadovoljstvom je potpisao peticiju. Kako je istaknuo, vodu treba Ustavom zaštiti, jer je gotovo zadnje bogatstvo koje Hrvatska ima, dok je sve ostalo već pokradeno.

„Vrlo je važno potpisati ovu peticiju , jer ako ne podržimo inicijativu Mosta danas-sutra ćemo imati veliki problem s vodom, primjerice može se desiti privatizacija, koncesija i morat ćemo kupovati vodu na svakom koraku. Voda je vrlo važno pitanje i trebala bi ostati jedno opće dobro“, rekao je za ZG-magazin Zagrepčanin Darko.

Peticiju je potpisala i Zagrepčanka Renata koja smatra da je visoka cijena vode, pogotovo u Zagrebu i da se vodom ne gospodari kako bi trebalo. „Previše gubimo resursa i neodgovorno se odnosimo prema vodi. Tako gledam kao potrošač, a gledajući globalno voda je resurs bez kojeg nitko od nas ne može živjeti i država treba uzeti pod svoju zaštitu da ode u krive ruke“, istaknula je.

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni