Zagrepčani se mogu požaliti na medicinsko osoblje čak i ako su izvan Zagreba

Zagrepčani se mogu požaliti na medicinsko osoblje čak i ako su izvan Zagreba

Damir Jukica, predsjednik Povjerenstva za zaštitu prava pacijenata Grada Zagreba kao problem ističe velike liste čekanja, neljubaznost medicinskog osoblja, ali i liječnika te rad HZZO-a

U staroj gradskoj vijećnicu u četvrtak je održana sjednica Odbora za zdravstvo pri Gradskoj skupštini. Pročelnik Gradskog ureda za zdravstvo Vjekoslav Jeleč kazao je nakon sjednice kako je Odbor pokazao razumijevanje aktualne situacije koju zdravstveni sustav ima, a riječ je o dugovanjima bolnica i deficitu u njihovom poslovanju.

Na odboru je bilo riječ o sudskom sporu koji imaju sa jednom od farmaceutskih tvrtki koja je na temelju kamata tražila potraživanje i koja dovodi u pitanje poslovanje bolnice Sveti duh, pojasnio je Jeleč.

Kaže kako će u nadolazećem periodu izbjegavati sudske epiloge te ih nastojati rješavati dogovorom i pregovorima te naći kompromisno riješenje. Jeleč napominje da se Grad pojavljuje kao medijator između bolnice i potraživatelja, no ističe da su na prvom mjestu interesi bolesnika te da korisnici i štićenici dobivaju potrebnu skrb.

Druga točka na sjednici odnosila se na Povjerenstvo za zaštitu prava pacijenata Grada Zagreba. Pročelnik smatra da je važno da postoji spomenuto povjerenstvo jer ono može doprinijeti harmonizaciji i popravljanju mnogih stvari. Vjeruje da puno nerazumijevanja dolazi od samih pacijenata, ali i liječnika, a na spomenutom povjerenstvu se to isprofilira i raščiste mnoge situacije.

Suradnja liječnika i pacijanata

Na njegove riječi se nadovezao Damir Jukica, predsjednik Povjerenstva za zaštitu prava pacijenata Grada Zagreba. Ono što on često ističe kao problem su velike liste čekanja, neljubaznost medicinskog osoblja, ali i samih liječnika te rad HZZO-a. Pohvalio je ipak da ove niti prošle godine nije bilo pritužbi na račun primanja mita, no imali su slučaj zbog kojeg su se morali obratiti pučkoj pravobraniteljici zbog diskriminacije na račun zdravstvenog stanja pacijenta.

Pritom je rekao kako povjerenstvo »štiti prava svih Zagrepčanki i Zagrepčana koji se nađu izvan Zagreba i njegove županije, odnosno ondje gdje privremeno županijska povjerenstva ne funkcioniraju«. Kaže kako im se mogu obratiti i svi drugi stanovnici iz Hrvatske te da im on jamči da će se njihova prava zaštiti. Zatim je naglasio: »Najbolji način je da se nama obrate ako imaju neki problem. Naša intencija je uspostava suradnje između pacijenata i liječnika i dobivanje bitke bez kapi krvi«.

Jukica kaže kako je u dva posto slučajeva morala reagirati Hrvatska liječnička komora što svjedoči da se problemi rješavaju kroz suradnju. Posebno je pohvalio Koordinaciju hrvatske obiteljske medicine sa kojima su odnosi dobri.

Zaključio je, međutim, kako je broj pritužbi na medicinsko osoblje i dalje u porastu, no da je on manji za 6 posto u usporedbi s podatcima od prije dvije godine.

Posljednja točka na Odboru za zdravstvo ticala se na izmjenu statuta Stomatološke poliklinike u Perkovčevoj te uvrštavanje gerontološke populacije u proces zdravstvene zaštite. Jeleč kaže kako se ondje pokreću »novi programi koji bi tu skrb trebali podići na jednu veću razinu«. Za kraj je kazao, kako to znači stvaranje nove aktivnosti, dok se proširenje samog objekta može očekivati za dvije do tri godine.

M. Knežević