Zagrepčani pokazuju velik interes za pokretanje vlastitog posla

Zagrepčani pokazuju velik interes za pokretanje vlastitog posla

Razvojnoj agenciji Zagreb se može javiti bilo tko sa svojom idejom, a uz konkretnu pomoć nude i edukacijske seminare u sklopu programa Start-up akademije, namijenjene svim poduzetnicima početnicima, kao i onima koji to namjeravaju postati

Ulaskom u punopravno članstvo Europske unije Hrvatska je postala korisnica sredstava iz europskih fondova. Tijekom prijave za dobivanje financijske pomoći brojni građani nailaze na probleme zbog kojih nerijetko i odustanu od svojih planova ili nisu upoznati sa svim mogućnostima.

„Najčešće su nedovoljno informirani o samim fondovima, o tome gdje se mogu pronaći aktualni natječaji, zatim imaju strah od pisanja projekata smatrajući da je procedura previše komplicirana, a često nemaju dovoljno znanja o postupku prijave“, otkriva Dario Vuljanko iz Razvojne agencije Zagreb koja je od velike važnosti za rješavanje navedenih problema malih i srednjih poduzetnika.

Svakodnevno prate mjere i aktivnosti usmjerene prema poticanju gospodarske djelatnosti od strane nadležnih institucija kao što su ministarstva, Grad, EU institucije i programi, kako bi zainteresirane mogli usmjeriti prema rješavanju potreba.

Građani i pravne osobe tijekom godine imaju na raspolaganju velik broj natječaja na koje mogu aplicirati kroz strukturne fondove i različite programe EU. U razdoblju od 2014. do 2020. Hrvatskoj je iz Europskih strukturnih i investicijskih (ESI) fondova na raspolaganju ukupno 10,676 milijardi eura.

Razvojna-agencija-seminar-2

„Poduzetnici trenutno pokazuju najviše interesa za natječaj koji su najavili iz Ministarstva poduzetništva pod nazivom Izgradnja proizvodnih kapaciteta i ulaganje u opremu Europskog fonda za regionalni razvoj. Riječ je o natječaju kroz koji će sredstava biti dodijeljena putem trajno otvorenih Poziva na dostavu projektnih prijava, odnosno do iskorištenja raspoloživih sredstava u ukupnoj vrijednosti 147 milijuna eura“, objašnjava Vuljanko.

Aktualni projekti uključuju projekt Postani/ostani poduzetnik (POP) s ciljem promocije poduzetništva i uzajamnim učenjem do njihovog razvoja na području Zagreba. Posebno treba naglasiti ECOFUNDING u kojem sudjeluje osam zemalja s ciljem poticaja eko – inovacija i zelenog financiranja na globalnom tržištu.

Agenciji se može javiti bilo tko sa svojom idejom, a uz konkretnu pomoć nude i edukacijske seminare u sklopu programa Start-up akademije, namijenjene svim poduzetnicima početnicima, kao i onima koji to namjeravaju postati.

Trenutno je moguće sudjelovati u besplatnim seminarima Priprema i upravljanje projektom sufinanciranim iz fondova EU“ te Izvori financiranja za poduzetnike – programi EU i nacionalni programi koji polaznike upoznaju s osnovama europskog financiranja i načinom prijave. Do sada su educirali više od 9000 polaznika na preko 480 seminara i predavanja što pokazuje veliku zainteresiranost građana za pokretanje ili unaprjeđivanje vlastitih biznisa.

Ivona Conjar

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni