Zagrepčani podržali djecu oboljelu od malignih bolesti

Zagrepčani podržali djecu oboljelu od malignih bolesti

Zaklada pomaže i u traženju drugih liječničkih mišljenja u bolnicama u inozemstvu. “Obraćaju nam se roditelji oboljele djece koji su u teškoj socijalnoj situaciji, jer bolest nažalost ne bira i često udara one najosjetljivije. Sav novac doniran Zakladi ne ostaju duže u njoj od 24 sata, jer uvijek nekome treba pomoć”, istaknula je Atanasovski

Ivana Vranješ

Zaklada Nora Šitum u subotu je u zagrebačkom parku Zrinjevac održala javnozdravstvenu manifestaciju “Otvaranje Zatnog rujna” kako bi se podigla svijest o malignim bolestima u djece te dala podrška toj djeci i njihovim roditeljima.

Na štandu Zaklade Zagrepčani su kupnjom majica i suncokreta koji karakterizira mjesec rujan, ali i simbolizira zdravlje i život donirali novac za pomoć obiteljima s djecom oboljelom od malignih bolesti.

Za najmlađe posjetitelje manifestacije organiziran je bogat program. Djeca su uživala u predstavi glumca Kristijana Ugrine „Bonton“, dječjoj modnoj reviji , druženju s maskotama, nastupu dječjeg zbora „Arija“, a oni najsretniji osvojili su i vrijedne nagrade. Manifestacija je održana pod pokroviteljstvom predsjednice Republike Kolinde Grabar-Kitarović i Gradonačelnika Grada Zagreba Milana Bandića.

Hvalevrijedne akcije

„Često sudjelujem u humanitarnim akcijama. Sve ovakve akcije su hvalevrijedne. Izuzetno je važno da pomognemo svakome tko je bolestan. Nažalost, ne možemo im pomoći u zdravstvenom smislu, ali barem im možemo dignuti dobru volju koja ima svoje medicinsko djelovanje“, rekao je za ZG-magazin glumac Kristijan Ugrina.

U javnozdravstvenu manifestaciju uključili su se i zagrebački studenti medicine, članovi Europske medicinske studentske asocijacije sa svojim projektom Bolnica za medvjediće.

„Naš projekt se godinama održava. Volonteri, studenti medicine se druže s djecom kako bi ih oslobodili straha od doktora i olakšali preglede koje moraju proći. Drago nam je da smo pozvani na ovaj događaj“, rekla je studentica Iva Miloš. Smatra da zdravstveni sustav u Hrvatskoj ima puno mana, ali i puno liječnika koji ulažu svoj osobni angažman kako bi olakšali život oboljeloj djeci i njihovim roditeljima.

„Želim roditeljima koji proživljavaju bolest svoje djece puno sreće. Nadam se da će se naš zdravstveni sustav senzibilizirati i da liječenje neće ovisiti o humanitarnim akcijama, nego da će biti za to i određena novčana sredstva“, istaknula je studentica medicine.

Jedna od Zagrepčanki koja je podržala javnozdravstvenu manifestaciju je Iva Penava, majka dvoje djece.

„Ovakvih manifestacija trebalo bi biti što više. Svi bi se u društvu trebali angažirati da pomognemo onima kojima je potrebno, a najviše država. Žao mi je što je dobra volja nas običnih ljudi često u tome najveći doprinos“, rekla je Penava.

Manifestacije koje mogu spasiti život

Da je potrebno više javnozdravstvenih manifestacija kojima se može spasiti nečiji život smatra i Josipa Katavić.

„Majka sam i suosjećam s gospođom Đanom Atanasovski koja je zbog opake bolesti izgubila kćer. Kao niti sve druge majke na svijetu ne bih htjela proći tu situaciju, jer život djeteta je naš život, život roditelja. Kad se dijete razboli to utječe na nas roditelje, prolazimo sve što prolazi i dijete, jer dječji osmjeh je naša sreća“, rekla je Katavić.

Zagrepčanka Ljiljana i njezina obitelj uvijek podržavaju humanitarne akcije.

„Drago mi je da ovoga puta podržavamo djecu oboljelu od malignih bolesti. Potrebno je osvijestiti građane, ali i predstavnike institucija da se mora voditi briga o ovoj djeci koja nemaju izbora osim da se bore da ozdrave. Moja baka je bolovala od maligne bolesti, a i neki prijatelji. Ta bolest je izuzetna bitka koja se dobije ili izgubi“, istaknula je gospođa Ljiljana.

Upraviteljica Zaklade Đana Atanasovska je rekla kako je najgore i najteže za svakog roditelja bolest djeteta, ali najljepše i najplemenitije je pomoći bolesnoj djeci i njihovim roditeljima.

Đana Atanasovska: Hrvatskoj svake godine od malignih bolesti oboli oko 150 djece

„U cijelom svijetu mjesec rujan je posvećen podizanju svijesti o malignim bolestima u djece. Samo ako smo svjesni da postoji problem možemo i pomoći. Mislim da u Hrvatskoj društvo ima razvijenu svijest o malignim, ali i svim ostalim bolestima jer se više puta pokazala solidarnost. Hrvatska se dizala na noge kad je trebalo pomoći djeci i odraslima, ali bez obzira na razvijenost svijesti građana na tome treba još raditi pa je to misija i Zaklade”, rekla je Atanasovska.

Naglasila je da u Hrvatskoj svake godine od malignih bolesti oboli oko 150 djece.

„Brojka oboljele djece je konstantna kao i stopa izlječivosti. Maligne bolesti su najteže bolesti s kojima se djeca susreću. Naša Zaklada ima volontere koji su uvijek na raspolaganju i uključuju se u sve akcije. Zaklada je usmjerena na financijsku pomoć. Obraćaju nam se roditelji oboljele djece koji su u teškoj socijalnoj situaciji, jer bolest nažalost ne bira i često udara one najosjetljivije. Sav novac doniran Zakladi ne ostaju duže u njoj od 24 sata, jer uvijek nekome treba pomoć”, istaknula je Atanasovska.

Dodala je kako Zaklada pomaže i u traženju drugih liječničkih mišljenja u bolnicama u inozemstvu, a često je roditeljima ponekad dovoljan razgovor i savjet jer znaju da su ona i njezin suprug Ivica Šitum proživjeli istu situaciju s kćerkom Norom koja je prije pet godina preminula od akutne limfoblastne leukemije.