Zagrepčani odali počast gradonačelniku Milanu Bandiću

Zagrepčani odali počast gradonačelniku Milanu Bandiću

Posljednji ispraćaj bit će održan u srijedu na Mirogoju

Iznenadna smrt gradonačelnika zatekla je mnogobrojne sugrađane koji su, kako su nam rekli neki od njih, znali da je imao zdravstvenih problema, ali su ipak šokirani da je to bilo tako naglo

Ivana Vranješ
Snježana Kratz

Mnogobrojni građani u nedjelju su se upisali u knjigu žalosti koja je otvorena u predvorju Gradske uprave u povodu iznenadne smrti gradonačelnika Zagreba Milana Bandića. Građani su preminulom gradonačelniku počast odali paljenjem svijeća i polaganjem cvijeća ispred zgrade Gradske uprave te ispred sjedišta njegove stranke u Praškoj ulici.

U knjigu žalosti su se upisali i zamjenica gradonačelnika Jelena Pavičić Vukićević koja će do izbora vršiti dužnost gradonačelnice, pročelnik Gradskog ureda za branitelje Miodrag Demo, bivši pročelnik Ureda za financije Slavko Kojić, ravnatelj NZJZ “Dr. Andrija Štampar” Zvonimir Šostar, bivši predsjednik Gradske skupštine Drago Prgomet te drugi Bandićevi suradnici, prijatelji i simpatizeri.

“Socijalno osjetljiv gradonačelnik”

Iznenadna smrt gradonačelnika Milana Bandića zatekla je mnogobrojne sugrađane koji su, kako su nam rekli neki od njih, znali da je imao zdravstvenih problema, ali su ipak šokirani da je to bilo tako naglo. Mnogi od njih ističu njegovu socijalnu osjetljivost. Zato za njim nemalo žale korisnici socijalnog programa počevši od novčane pomoći umirovljenicima, osobama slabijeg imovinskog stanja, invalidima, obiteljima s više djece…

Oni koji žale za Milanom Bandićem pitaju se gdje će ih i kako »olovkom zapisati« nova nadolazeća gradska vlast i hoće li im uzeti koje od stečenih prava? Oni pak koji za njim iz političkih razloga ne žale, spočitavaju mu afere koje su se za njim vukle…

No činjenica jest da je ostao gradonačelnik Zagreba do kraja svog života. Prisjećamo se izjave koju je dao gostujući na Radiju Sljeme krajem prošle godine kada je poručio da se ne boji političkih suparnika jer da će vjerojatno i »umrijeti kao gradonačelnik«…

Fontane u Ulici hrvatske bratske zajednice, 28. veljače 2021.

U knjigu žalosti sa suprugom Sarom se upisao pjevač Miro Ungar. “Gradonačelnik Bandić je čovjek koji je za moj rodni grad učinio puno lijepoga i žao mi je što je stekao neprijatelje umjesto da ga uzdižu i istaknu njegovu predanost radu”, rekao je za ZG-magazin Ungar. Spomenuo je njegovu poznatu uzrečicu idemo delati te je dodao da je gradonačelnik Bandić stvarno od jutra do mraka delal na terenu za građane i grad Zagreb.

„Gradonačelnika Bandića pamtit ću prije svega kao dragog prijatelja i odličnog gradonačelnika, kao čovjeka koji je imao viziju. Živio je svoj posao, radio je puno i napravio je puno te sam mu zahvalna na svemu”, kazala je Sara Ungar. Smatra kako je gradonačelnik Zagreb osuvremenio i proljepšao, odnosno od njega napravio europsku metropolu.

“Imao je svojih grijeha, ali tko ih nema?”

“Puno je pokojni gradonačelnik učinio za grad i građane, posebice one oskudnije platežne moći odnosno socijalu. Davao im je novčanu pomoć od 200 kuna, građanima koji nisu imali krov nad glavom priskrbio je stanove. Tako čovjeku osigurati egzistenciju je lijepo i plemenito. Ne znam hoće li tako raditi i ona vlast koja bude došla umjesto Milana Bandića. Hoće li se osoba koja dobije njegovu stolicu angažirati kao on za siromašne ljude, pitam se?”, kazao je Boris Đermek.

Dodaje kako je “imao Bandić i svojih grijeha, ali tko ih nema?”. “Ja sam građanin koji je dobio stan od Grada i zahvalan sam gradskim vlastima zbog toga. Volio bih da osoba koja dođe na čelo Zagreba nastavi sa socijalnim programom kakav je primjenjivao pokojni gradonačelnik”, poručio je Đermek.

Jedan od Zagrepčana koji se riječima oprostio od preminulog gradonačelnika je umirovljenik Stanko Blagojević: „Gradonačelnik Bandić za mene je bio drag i dobar čovjek. Po mom mišljenju u 20 godina relativno je dobro vodio grad. Brinuo je primjerice o uređenju dječjih igrališta, o školstvu, odnosno osigurao je besplatne udžbenike …”

Umirovljenica Julijana Novak je istaknula kako će pamtiti gradonačelnika Bandića kao marljivog čovjeka koji je imao suosjećanje i za druge ljude, osobito prema siromašnima.

U lijepom sjećanju Milan Bandić će ostati i Zagrepčanki Marini. Naglasila je kako će ga pamtiti po ljubavi za malog čovjeka i po tome što je kako je rekla – Zagrebu podario dušu.

Predsjednik udruge Koalicije Roma Hrvatske Sead Braco Hasanović je istaknuo kako je gradonačelnik Bandić bio velik čovjek.

„Mogu ljudi pričati što god žele, ali gradonačelnik Bandić puno je napravio za Zagreb, a i za nas Rome. Ne vjerujem da će ikada više biti kao prije”, kazao je Hasanović, koji je uputio i izraze sućuti obitelji Bandić.

Svečana komemoracija za Milana Bandića, čovjeka koji se u povijest upisao kao najdugvoječniji gradonačelnik Zagreba bit će održana u utorak, 2. ožujka s početkom u 11 sati u Hrvatskom narodnom kazalištu. Posljednji ispraćaj bit će u srijedu, 3. ožujka u 12 sati na zagrebačkom groblju Mirogoj.

(Foto: Facebook / Grad Zagreb)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni