Životni vijek Zagrepčana 3,5 godina dulji nego 2003. godine

Životni vijek Zagrepčana 3,5 godina dulji nego 2003. godine

Prema statističkim podacima objavljenima u Ljetopisu, očekivano trajanje života za stanovnike Grada Zagreba iznosi 79,1 godinu, što je za 3,5 godine dulje nego u 2003. godini kada je iznosilo 75,6 godina. Očekivano trajanje života za muškarce iznosi 76,1 godina, a za žene 81,7 godina

U Velikoj dvorani Zavoda za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“ u srijedu je održana javnozdravstvena tribina u okviru koje je predstavljen Zdravstveno-statistički ljetopis Grada Zagreba za 2014. godinu. Okupljenima su predstavljeni ključni zdravstveni pokazatelji koji su objedinjeni u Ljetopisu Zavoda za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“, a koji ukazuju na aktualnu zdravstvenu situaciju građana grada Zagreba.

U Zdravstveno-statističkom ljetopisu Grada Zagreba objedinjeni su ključni zdravstveni pokazatelji za grad Zagreb u protekloj godini. Prema statističkim podacima objavljenima u Ljetopisu, očekivano trajanje života za stanovnike Grada Zagreba iznosi 79,1 godinu, što je za 3,5 godine dulje nego u 2003. godini kada je iznosilo 75,6 godina. Očekivano trajanje života za muškarce iznosi 76,1 godina, a za žene 81,7 godina.

Najveći javnozdravstveni problem i najčešći uzrok smrti u gradu Zagrebu jesu kardiovaskularne bolesti, odnosno bolesti srca i krvnih žila, a potom slijede maligne bolesti. Svaki drugi stanovnik grada Zagreba umire od kardiovaskularne bolesti, najviše od ishemijske bolesti srca te cerebrovaskularne bolesti, dok svaki treći do četvrti stanovnik umire od raka. Od ostalih skupina bolesti kao uzroka smrti na trećem su mjestu bolesti dišnog sustava.

Zdravstveni prioriteti

Prema razlogu posjeta liječniku u primarnoj zdravstvenoj zaštiti na prvom su mjestu bolesti dišnog sustava, bolesti mišićno-koštanog sustava i vezivnog tkiva su na drugom mjestu, a na trećem su bolesti srca i krvnih žila. Najveći broj Zagrepčana bio je hospitaliziran zbog malignih neoplazmi, dok su na drugome mjestu bolesti cirkulacijskog sustava. Slijede bolesti probavnog sustava te duševni poremećaji i poremećaji ponašanja.

Upravo iz navedenih razloga kao javnozdravstveni prioriteti za 2015. godinu u Gradu Zagrebu izdvojene su kardiovaskularne bolesti, odnosno bolesti srca i krvnih žila te maligne bolesti s naglaskom na rak bronha i pluća. Na temelju ocjene zdravstvenog stanja građana, mentalne bolesti, ali i oralno zdravlje te zdravo starenje, također predstavljaju zdravstvena područja prema kojima javnozdravstvena intervencija u budućnosti mora biti usmjerena, a u kojoj će predvodnik i dalje biti Nastavni zavod za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“.

Zdravstveno-statistički ljetopis Grada Zagreba može poslužiti kao iznimno koristan vodič kroz zdravstveni karton grada Zagreba iz razloga što prikazuje najvažnije zdravstveno-statističke podatke obrađene i analizirane u Nastavnom zavodu za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“. Naime, Ljetopis omogućuje uvid u pokazatelje zdravstvenog stanja stanovništva Zagreba, rad i iskorištenost zdravstvenih kapaciteta, organizacijsku strukturu zdravstvene zaštite, socijalne indikatore te ekološke pokazatelje.

Za više informacija posjetite www.stampar.hr. (zg-magazin)