Zagrepčani mogu imati jeftiniju struju

Zagrepčani mogu imati jeftiniju struju

Energo Zagreb bi Holdingu mogao donositi godišnje 100 milijuna kuna, dok bi istodobno građani imali račune za struju manje u prosjeku za 50 kuna, odnosno za 600-tinjak kuna na godišnjoj razini. »A 600 kuna nije malen novac za naše građane«, ustvrdio je Davor Bernardić

Gradska skupština u četvrtak je po prvi put zasjedala nakon što je pritvoren zagrebački gradonačelnik, pa je na pitanja gradskih zastupnika odgovarala njegova zamjenica Sandra Švaljek. Zanimljivo je da na aktualnom satu niti jedan gradski zastupnik nije postavio pitanje vezano uz okolnosti uhićenja gradonačelnika Milana Bandića i bliskih mu suradnika zaposlenih u Gradskoj upravi i Zagrebačkom holdingu. Rasprava je krenula u prilično mirnim tonovima, a potpredsjednik Gradske skupštine Davor Bernardić (SDP) izašao je s prijedlogom o osnivanju tvrtke Energo Zagreb u sklopu Zagrebačkog holdinga čime bi se Gradu osigurali veći prihodi, a građanima manji računi za struju.

Bernardić je ocijenio kako je pitanje energije jedno od najvažnijih pitanja za Zagreb koji mora postati energetski učinkovit grad. Naveo je kako Zagrebački holding ima bolje preduvjete od sviju drugih tvrtki da pod svojim okriljem oformi poduzeće od kojega bi kupovao struju za sebe, ali i prodavao je građanima. »Poznato nam je da sada Grad Zagreb kupuje struju od tvrtke koja nema sjedište u Republici Hrvatskoj«, napomenuo je.

Prema njegovim riječima Energo Zagreb bi Holdingu mogao donositi godišnje 100 milijuna kuna, dok bi istodobno građani imali račune za struju manje u prosjeku za 50 kuna, odnosno za 600-tinjak kuna na godišnjoj razini. »A 600 kuna nije malen novac za naše građane«, ustvrdio je Bernardić.

Bandićeva zamjenica Švaljek zahvalila mu se na vrijednom prijedlogu uz obećanje da će ga ozbiljno uzeti u razmatranje.

Kamo s glomaznim otpadom?

Potpredsjednik Gradske skupštine Andrija Mikulić (HDZ) ukazao je na sve veće količine glomaznog otpada koji se odlaže na divljim odlagalištima kakvih na području Zagreba ima više od stotinu. Istaknuo je i kako Zagreb više nema lokaciju za odlaganje glomaznog otpada. Zamjenica Švaljek je kazala kako ima informaciju o sve većem broju takvih odlagališta te da su usvajanjem Prostornog plana na protekloj sjednici Skupštine stvoreni preduvjeti da se glomazni otpad još odlaže na Jakuševcu, do kraja 2015. godine. »Vjerujem da ćemo vrlo brzo naći odgovarajuće rješenje za odlaganje glomaznog otpada«, poručila je.

Govoreći o postavljanju telefonskih antena (baznih stanica op. a.) na Shopping centru Prečko, predsjednik Kluba gradskih zastupnika SDP-a, Zvane Brumnić ustvrdio je kako bi o tome trebalo porazgovarati s teleoperaterima, ali i kako bi Grad Zagreb, u skladu sa svojim ovlastima, trebao regulirati način njihova postavljanja. Brumnić tu vidi prijetnju za zdravlje građana i navodi kako su u Hrvatskoj dopuštene znatno više razine zračenja nego što je slučaj u razvijenim europskim zemljama. »Moramo u GUP-u definirati što to Grad podržava, a ne da se sve prepušta ministarstvu«, rekao je, a Švaljek mu je odgovorila kako treba izvidjeti o kolikoj se ugrozi zdravlja u konkretnom slučaju.

SDP-ovca Tina Pažura zanimalo je kada će se premjestiti svinjske farme s Jakuševca, podsjetivši da je u kolovozu već po treći put produžena dozvola za držanje domaćih životinja na Jakuševcu. Pročelnik Gradskog ureda za poljoprivredu i šumarstvo Emil Tuk rekao je kako je u proračunu već osiguran novac za sufinaciranje izmještanja farmi, ali da to sada više ne ovisi o njima jer natječaj za to ne može biti raspisan sve dok se ne dobiju potrebne dozvole od Europske komisije i nadležnog ministarstva. Da sve ovisi samo o nama problem bi već bio riješen, dodao je.

Sukob interesa u Holdingu

HDZ-ova Dražana Bilokapića zanimalo je zašto Zagrebački holding već više od godinu dana nema predsjednika Nazdornog odbora te je upozorio i na četiri osobe koje su tamo u sukobu interesa, među kojima su i Slobodan Ljubičić i Ivan Tolić, jer su članovi Uprave, a ujedno i članovi Nadzornog odbora.

Švaljek mu je odgovorila da je zamjenica predsjednika Nadzornog odbora, pročelnica Gradskog ureda za zdravstvo dr. Mirna Šitum dobro upravljala NO-om te »nije postojala potreba za izborom predsjednika«, kao i da će uskoro istražiti situaciju vezanu uz sukob interesa.

Bilokapić nije bio zadovoljan odgovorom ocijenivši kako mu je neprihvatljivo da mu stručnjakinja iz ekonomske struke odgovara da nije bilo potrebe za imenovanjem predsjednika NO-a.

Gradski zastupnik Ivan Tepeš (HSP AS) upitao je kad će biti izgrađena škola u Gornjoj Kustošiji jer djeca ondje idu u školu samo od prvog do četvrtog razreda, a poslije moraju ići u kilometrima udaljenu Kustošiju.

»Možda u Gornjoj Kustošiji potoji potreba za izgradnjom škole, no moramo voditi računa o demografskim potrebama kako ne bismo gradili školu tamo gdje više za njom možda više neće biti potrebe. Moramo racionalno trošiti gradski novac«, odgovorila je Švaljek i dodala kako se razmatra mogućnost primjene javno-privatnog partnerstva kao modela kojim bi se uz manje opterećenje za gradski proračun moglo izgraditi što više škola.

Škola počela, a knjiga nema

Mario Župan (HDZ) rekao je kako bi ravnateljica Osnovne škole Gornje Vrapče Tanja Djaković trebala podnijeti ostavku jer je školska godina već odavno počela, a djeca u toj školi još nemaju udžbenike s obzirom da ih ona nije na vrijeme naručila. »A naša djeca u Gornjem Vrapču zaslužuju jednak tretman kao i sva ostala djeca u Zagrebu«, poručio je. Pročelnik Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i sport Ivica Lovrić rekao je kako se radi o samo jednoj od 108 zagrebačkih osnovnih škola koja nije na vrijeme naručila udžbenike, ali da su oni unatoč tome, zahvaljujući razumijevanju nakladnika, tamo dostavljeni pa školarci imaju većinu knjiga potrebnih za nastavu. »Propusti se događaju, ali za njih treba i odgovarati, s tim se slažem«, rekao je Lovrić i napomenuo da je o tome već zatraženo očitovanje ravnateljice.

Ivan Ćelić (HDZ) tvrdi kao su se u Dječjem vrtiću Bukovac provodili programi stranih jezika koji nemaju odobrenje od Ministarstva obrazovanja čime je ta ustanova stjecala nezakonite prihode, a ravnataljica je, kaže, nagrađena stimulacijom na plaću. Pročelnik Lovrić kaže kako je Grad Zagreb po tom pitanju poduzeo sve što je mogao – slučaj je prijavljen prosvjetnoj inspekciji, ali rješenje još nije stiglo.

Darko Katuša (NL Milana Bandića) zatražio je informaciju o ponudi Grada Zagreba za preuzimanjem Imunološkog zavoda, na što je zamjenica Švaljek podsjetila kako je gradonačelnik Bandić još 30. siječnja iznio svoju ponudu za preuzimanjem Zavoda, te da se Grad u svibnju javio na javni poziv koji je raspisala Vlada, ali kako do danas nema nikakve povratne informacije o tome. (B. J.)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni