Zagrepčani iskušali kako je to živjeti u kavezu

Zagrepčani iskušali kako je to živjeti u kavezu

Prijatelji životinja i činčila Činči pozvali su građane da samo nekoliko minuta iskuse što proživljavaju činčile koje se uzgajaju zbog krzna

Na trgu bana Jelačića Prijatelji životinja organizirali su u petak akciju u sklopu koje je maskota Činči pozivala građane da joj se pridruže u kavezu na nekoliko minuta ili da barem pogledaju fotoprikaz uzgoja, koji je bio postavljen uz dvometarski kavez kako bi osjetili patnju tih malih životinjica koje se uzgajaju radi krzna.

Građanima je na trenutak – dva predočen osjećaj zatočeništva, straha, neizvjesnosti i beznađa koje činčile proživljavaju na farmama. Njihov život u zatočeništvu na kraju završava elektrokucijom, bolnim lomljenjem vratova ili gušenjem plinom, a sve kako bi se čak 200 malih izmučenih tijela oderalo za samo jednu bundu!

Hrvatski Zakon o zaštiti životinja, koji je stupio na snagu 1. siječnja 2007. godine, prepoznao je ovu okrutnost nad životinjama i uveo zabranu uzgoja svih životinja u svrhu proizvodnje krzna. Nakon prijelaznog razdoblja od deset godina, tijekom kojega su se uzgajivači ovog simpatičnog južnoameričkog glodavca trebali prilagoditi drugim, etičnijim i humanijim oblicima poslovanja, ta odredba trebala bi zaživjeti 1. siječnja 2017. godine.

Nakon devet godina velika većina uzgajivača ispoštovala je prijelazno razdoblje, no unatoč tome pojavila se inicijativa za rušenje ove zakonske odredbe. (zg-m)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni