Zagrepčani će odvoz otpada plaćati više od stanovnika Bruxellesa

Zagrepčani će odvoz otpada plaćati više od stanovnika Bruxellesa

(Foto: Zagreb.hr)

Kao što smo već više puta izvještavali, u Zagrebu se s 1. listopada počinje primjenjivati novi sustav odvoza i naplate otpada. Riječ je o sustavu kakav postoji u više europskih metropola, a jedna je od njih, i to ona koja se često navodila kao primjer, Bruxelles, piše Index.

Međutim, cijene službenih vrećica za smeće su znatno niže od »ZG vrećica«. Index navodi da cijena paketa službenih briselskih vrećica od 15 komada, zapremnine 60 litara, dakle većih nego što se uopće mogu kupiti u Zagrebu, iznosi 2,5 eura, odnosno 18,83 kune. Za paket od 15 vrećica za smeće od 30 L, stanovnici Bruxellesa plaćaju košta 1,50 eura, odnosno 11,30 kuna.

Podsjetimo, pakiranje od 10 komada »ZG vrećice« zapremnine od 10 litara košta 20 kuna, od od 20 litara koštaju 40 kuna, dok je za paket vrećica od 40 litara potrebno izdvojiti čak 80 kuna.

Portal se poziva na relevantne izvore koji navode kako za odvoz otpada stanovnici Bruxellesa godišnje plaćaju fiksni iznos od oko 55 kuna. U Zagrebu taj fiksni dio iznosi 45, kuna, ali kako su vrećice znatno skuplje, Zagrepčani će u konačnici plaćati više za odvoz otpada, unatoč velikoj razlici u standardu između Belgije i Hrvatske.  (ZG-mag)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni