Zagrepčani brane prvo mjesto u zimskoj vožnji biciklom na posao

Zagrepčani brane prvo mjesto u zimskoj vožnji biciklom na posao

U petak, 12. veljače, je međunarodni dan vožnje biciklom na posao, a Zagrepčani sudjeluju i ove godine. Winter bike to work day je projekt pokrenut 2013. godine u Kanadi, a povezuje svjetske gradove čiji stanovnici su se “obvezali” voziti bicikl na posao barem taj dan, bez obzira na vremenske prilike.

Zagreb je 2015. godine odnio pobjedu zahvaljujući najvećem broju prijava i značajnoj gužvi biciklista na ulicama, unatoč hladnoći, a ove je godine opet na vodećem mjestu! “Građani se mogu prijaviti na web stranici www.winterbiketoworkday.org ispunjavanjem kratke ankete i “obvezati” se da će barem u petak 12. veljače na posao ići biciklom”, rekla je Tena Šarić iz Sindikata biciklista.

Sindikat biciklista za taj dan najavljuje niz poticajnih akcija i pozivaju sve građane da se uključe. “One bicikliste koje u petak u jutarnjim satima sretnemo na nekoliko lokacija nagradit ćemo biciklističkim doručkom koji nam je donirao Dukat”, najavio je Marko Stančec iz Sindikata biciklista.

“Također, nakon uobičajenog radnog vremena u 17:30, okupljamo se kod Hrvatskog narodnog kazališta i pozivamo sve da nam se priključe u simboličnoj vožnji kroz grad kako bismo pokazali da veliki broj građana koristi bicikl ne samo do posla, nego i općenito kao prijevozno sredstvo.”, nastavlja Stančec te napominje: “Budući da će biti mrak, podsjećamo bicikliste na obavezu stavljanja svjetla na svojim biciklima.”

Vožnju podržava Danska ambasada, a završava u klubu The Beertija u Hatzovoj ulici, gdje će cijene biti posebno snižene za ovu prigodu.

Iz Sindikata biciklista pozivaju sve da im se priključe 12. veljače u vožnji bicikla bez obzira na vremenske prilike, ali i da što češće voze bicikl jer je to ekološki, jefitn i zdrav način kretanja gradom.

Inače, prema podatcima stranice www.winterbiketoworkday.org, po dosadašnjem  broja prijava za 2016. godinu po gradovima Zagreb drži uvjerljivo prvo mjesto, a brački Sutivan zavidno 25. mjesto. Bravo za Sutivan!  (zg-magazin)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni