Zagrepčani biraju svog volontera godine

Zagrepčani biraju svog volontera godine

Kome ćete dodijeliti glas za Volointerskog Oskara?

Grad Zagreb nastoji promovirati te razvijati volonterstvo kontinuiranim podržavanjem niza akcija te podizanjem javne svijesti o važnosti volontiranja. S Volonterskim centrom Zagreb suradnja uspješno traje već nekoliko godina, tome pridonosi i sporazum koji je sklopljen kako bi se pojednostavilo organiziranje volontiranja kao i angažman volontera te je učinjen značajan korak u promociji i razvoju volontiranja na način aktivnog uključivanja građana u rješavanje problema lokalne zajednice.

Kako bi se istaknuo poseban i nezamjenjiv doprinos kojeg volonterke i volonteri daju razvoju zajednice i poboljšanju kvalitete života u Gradu Zagrebu, Gradski ured za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom u suradnji s Volonterskim centrom Zagreb dodjeljuje Volonterskog Oskara.

Volonterski Oskar nagrada je za volontera/ku godine koja se dodjeljuje za individualni volonterski doprinos na razini Grada Zagreba, na godišnjoj osnovi.

Otvoren je drugi krug natječaja za Volonterskog Oskara 2015, zagrebačku nagradu za volontera/ku godine. U prvom je krugu odlučivanja stručno povjerenstvo uzimajući u obzir kriterije natječaja odabralo troje kandidata koji su ušli u uži krug natječaja. Sada su građani na redu da odaberu kandidata/kinju za kojeg/ju smatraju da zaslužuje ovu nagradu.

Nominirani su sljedeći kandidati:

1. Anka Jurčić (77), volonterka Doma za starije osobe Trešnjevka

2. Dora Vukušić (24), volonterka Udruga Hrabri telefon

3. Tomislav Čleković (45), volonter udruga Krila – terapijsko jahanje

Anka Juričić (77)

Anka Juričić rođena je 1938., a volonterskim radom bavi se oko 35 godina. Najstarija je volonterka Doma za starije osobe Trešnjevka Zagreb, gdje je u 2015. godini ostvarila oko 760 sati volontiranja. Samo u Domu volontira oko desetak godina. Svakodnevno je aktivno uključena u rad različitih grupa korisnika, gdje nesebično i neumorno animira, pomaže i „daje se“ u radu sa starijima.

Obilazi korisnike koji su najpotrebitiji, pomaže im, popravlja odjeću, donosi namirnice i lijekove, vježba s njima, razgovara…

Posebno se ističe njen kreativni rad u radnoj terapiji Doma, gdje svojom maštom i rukama stvara najrazličitije kreacije kojima uljepšava naš prostor, a pogotovo je aktivna povodom svih većih manifestacija i aktivnosti Doma. Tada za nju ne postoji radno vrijeme, ne postoji sutra. Svoju volju za pomaganjem i radom, svoju pozitivnu energiju, i svoja velika životna iskustva prenosi i na nas.

Volontira jer želi pomagati onim najpotrebitijima, jer stvara nova prijateljstva i jer se i ona tako obogaćuje, neprestano razmišljajući da li je dovoljno napravila, i jeli mogla više.

Osim u Domu, u 2015. godini, volontirala je u Specijalnoj bolnici za mentalno retardiranu djecu Gornja Bistra. Također je volontirala sa imigrantima u Tovarniku i Zagrebu u organizaciji Crvenog križa Zagreb.

Tomislav Čleković (45)

Tomislav Čleković volonter je udruge Krila – terapijsko jahanje i 2015. godine ima odrađenih 227,5 volonterskih sati. Dolazi svaki radni dan u udrugu od 8.00 do 10.00 sati i radi na poslovima odražavanja imanja (izvodi konje iz štale, čisti štalu, hrani konje, čisti konje, istovara sijeno…) i na događanjima udruge.

Tomislav je osoba s intelektualnim teškoćama lišena poslovne sposobnosti. Živi u stambenoj zajednici s još tri osobe kao korisnik Udruge za promicanje inkluzije. Aktivnosti Udruge temelje se na filozofiji inkluzije prema kojoj osobe s intelektualnim teškoćama imaju pravo biti ravnopravni i aktivni članovi društva.

Tomislavov zastupnik, Almir Mišur, dogovorio je suradnju s udrugom Krila-terapijsko jahanje te je Tomislav je 14.11.2014. krenuo sa svojim volonterskim radom. Prva tri mjeseca, njegov zastupnik ga je učio put javnim prijevozom do udruge i obučavao nas zaposlenike i volontere kako raditi s osobama s intelektualnim teškoćama. Tomislav se prvi put sreo s konjima, gumenim čizmama, tačkama, vilama i ostalim alatima koje koristima za održavanje imanja i trebalo ga je učiti raditi s time. Osim što nije znao raditi s alatom, imao je i strah od svega toga. Motorički je bio jako loš i imao je razvijene obrasce ponavljanja.

Nakon tri mjeseca rada Tomislav je savladao osnove volonterskog rada i počeo je komunikaciju s ostalim volonterima te od srpnja 2015. dolazi samostalno svaki radni dan od 8.00 do 10.00 sati. Nikada nije zakasnio na posao, poboljšala mu se motorika, komunikacija, nema više obrasce ponavljanja, zajedno s volonterima obavlja sve poslove u tom terminu.

Dora Vukušić (24)

Dora je dio Hrabrog telefona još od 2012. godine. Počela je kao volonterka na savjetodavnoj liniji za djecu i roditelje, a svoj put na Hrabrom nastavila je kao voditeljica preventivnih radionica za djecu u Dječjoj kući Borovje. U 2015. godini Dora je Hrabrom telefonu posvetila 206 volonterskih sati, a od početka volontiranja ukupno 528 volonterskih sati.

Djeca se javljaju s različitim problemima – fizičkog, emocionalnog i seksualnog nasilja od strane članova obitelji i vršnjaka, zanemarivanja od strane roditelja, isključivanja iz društva, psihičkih teškoća i usamljenosti… Najčešće su to problemi koje nikome nisu povjerili pa je iznimno važno da ih s druge strane linije dočeka osoba koja je topla, brižna, srdačna, koja ozbiljno shvaća njihove teškoće i želi im pomoći, a to je upravo Dora. Svojim optimizmom i razumijevanjem Dora pruža podršku roditeljima i drugim odraslim osobama koje zabrinute za djecu najčešće zovu u potrazi za odgojnim savjetom, mišljenjem savjetovatelja ili zbog toga što primjećuju nasilje nad djecom u svojoj okolini.

U programu Dječja kuća Borovje aktivno i direktno radi na prevenciji neprihvatljivog ponašanja djece i mladeži te zaštiti od svih oblika nasilja u lokalnoj zajednici. Svojim trudom, zalaganjem i motivacijom Dora svakodnevno promiče vrijednosti Hrabrog telefona, a svojim entuzijazmom lako „zarazi“ i svoje postojeće kolege volontere.

Više o kandidatima možete saznati na stranici Volonterskog centra Zagreb (VCZ) putem koje možete i glasovati za jednoga od njih, a isto možete učiniti i u uredu VCZ-a, Ilica 29, putem glasačkih listića ili slanjem svojih glasova poštom na adresu Volonterskog centra Zagreb.

Glasovanje je otvoreno do 19. veljače 2016., a kandidatu/kinji koji/a prikupi najveći broj glasova građana bit će dodijeljena nagrada Volonterski Oskar.

Na strancima Volonterskog centra Zagreb možete pogledati priče kandidata/kinje te glasovati za jednog/nu od njih.

Nagrada će dobitniku/ci biti uručena na svečanom događanju „Dodjela Volonterskog Oskara 2015.” koje će se održati 24. veljače 2016., srijeda, u 15,00 sati u Staroj gradskoj vijećnici. (zg-magazin)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni