Zagrebu nedostaju dječja i preventivna stomatologija

Zagrebu nedostaju dječja i preventivna stomatologija

Ravnateljica »Perkovčeve«: Roditelji bi trebali voditi svoju djecu na preglede čim prije, a ne kada za to bude kasno

U Staroju gradskoj vijećnici održana je u utorak šesta tematska sjednica Odbora za zdravstvo na kojem se raspravljalo o problemima s kojima se suočavaju brojne zdravstvene institucije u Zagrebu. Ključni problem se pokazao manjak novca. S tim problemom nosi se Poliklinika za reumatske bolesti, fizikalnu medicinu i rehabilitaciju “Dr. Drago Čop”, koja je u 2016. godini poslovao s manjkom od gotovo 670 000 kuna i Poliklinika Zagreb s korigiranim manjkom od 19 376 kuna. Kako drži predsjednik Odbora prof. dr. Rajko Ostojić, glavni je razlog spomenutog lošeg poslovanja Polinike Zagreb »izmjena rukovodstva«. Smatra, kako je važno da poliklinike prošire paletu svojih usluga, budući da živimo u 21. stoljeću. Istakao je, pritom, kako su najčešće bolesti Zagrepčana problemi s krvožilnim bolestima i pulmološke bolesti. Očekuje da Zagreb ne bude na začelju već na čelu polikliničkih usluga.

O temi se očitovao i pročelnik Gradskog ureda za zdravstvo dr. sc. Vjekoslav Jeleč koji smatra da je najveći problem poliklinika ugovaranje poslova sa Hrvatskim zavodom za zdravstveno osiguranje jer kada se probije novčana kvota nije moguće amortizirati sve troškove. Ista se priča, kaže, ponavlja i kod bolnica, konkretnije sa bolnicom Sveti duh. Navodi da je nužna revizija troškova HZZO-a prema spomenutim ustanovama.

Drugi problem predstavlja manjak medicinskog kadra, a jedna od gradskih poliklinika koja se nosi sa tim problemom je i Stomatološka poliklinika Zagreb (»Perkovčeva«). Ravnateljica dr. sc. Petra Nola Fuchs smatra kako je ključni problem i manjak ortodonata na tržištu rada. Problem predstavlja »usko grlo« kod dobivanja specijalizacije, kaže ravnateljica i dodaje da se radi na rješavanju tog problema. Ističe da se sva djeca se i dalje primaju u Stomatološku polikliniku, a pritom nema reda i čekanja.

Rajko Ostojić smatra kako je nedostatak specijalizanata medicine posljedica nečega što traje 30 godina. Problem vidi u tome što konkretno kod ortodonata oni imaju jednog mentora, a moraju učiti direktno uz stolac. Ocjenjuje da je ortodoncija vrlo zahtjevna specijalizacija i »dok se ne poveća broj edukatora što će ostati kao problem (usko grlo) Stomatološkog fakulteta«.

Ravnateljica Stomatološke poliklinike smatra kako odgovor nudi rješenje te da će oni opisati problem i s njime ići dalje, na višu razinu odlučivanja. Naglasila je da se nedostatak ortodonata ne može riješiti preko noći, no da je ipak najveći problem je nedostatak dječje i preventivne stomatologije koja je ukinuta pred dugi niz godina. Za kraj je poručila kako je glavna poruka da »roditelji bi trebali voditi svoju djecu na preglede čim prije, a ne kada za to bude kasno«.

Matej Knežević

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni