„ZagrebPlan definira viziju Grada Zagreba kao urbanog inkubatora poduzetništva“

„ZagrebPlan definira viziju Grada Zagreba kao urbanog inkubatora poduzetništva“

„Gradovi nude budućnost – gospodarsku, društvenu i ekološku. Treba iskoristiti te potencijale podupiranjem njihova održiva i inovativna razvitka, ali je samo po sebi razumljivo, ne na račun seoskih naselja i ruralnog prostora, nego osiguravajući kvalitetne međuodnose“, poruka je gradonačelnika Milana Bandića

Na poziv povjerenika Europske regionalne politike Johannesa Hahna, zagrebački gradonačelnik Milan Bandić sudjelovao je jučer u Bruxellesu,zajedno s gradonačelnicima Rima, Beča, Sofije, Varšave, Bratislave, Bukurešta, Nikozije, Rige, Helsinkija, Ljubljane, Lisabona, Atene, Talina, Valeta i Amsterdama, na drugom sastanku gradonačelnika glavnih gradova Europe s povjerenikom Hahnom na Forumu „Gradovi – Gradovi sutrašnjice: Investiranje u Europu“.

Izlažući na forumsku temu „Kako bi se trebao pratiti i provoditi program urbanog razvoja Europske unije“, ovaj put u ulozi predstavnika novoga glavnoga grada unutar EU, gradonačelnik Bandić naglasio je da svesrdno pozdravlja sve aktivnosti koje vode ka oživotvorenju zajedničke Europske agende. Uvjeren je, istaknuo je, u njenu značajnu funkciju u ostvarivanju Europe 2020 posebno u poticanju gradova da teže zajedničkim ciljevima vodeći pritom računa i o svojim posebnim ciljevima. Također, Agenda je dobar poticaj gradovima i na suradnju u traženju održivih i inovativnih rješenja.

„Gradovi nude budućnost – gospodarsku, društvenu i ekološku. Treba iskoristiti te potencijale podupiranjem njihova održiva i inovativna razvitka, ali je samo po sebi razumljivo, ne na račun seoskih naselja i ruralnog prostora, nego osiguravajući kvalitetne međuodnose. Posebno je važna integracija urbane i ruralne ekonomije, ekonomije za lokalne potrebe i lokalno tržište, ali i za izvozno orijentiranu ekonomiju“, rekao je Milan Bandić.

Dodao je kako su strateški razvojni ciljevi Zagreba iskazani kroz razvojnu strategiju ZagrebPlan, kao temeljni razvojni dokument, koji definira viziju Grada Zagreba kao urbanog inkubatora održivih koncepata, poduzetništva i novih vrijednosti.

Usklađenost sa strateškim ciljevima

„Tijekom izrade ZagrebPlana, posebno smo vodili računa o usklađenosti s nacionalnim strateškim ciljevima, sa ciljevima sadržanim u Lisabonskom ugovoru i sa ciljevima definiranim u Europa 2020“, rekao je gradonačelnik Bandić napomenuvši da bi, s obzirom na brojnost dionika, bilo dobro standardizirati obrasce, te ponuditi podršku odgovarajućim IT sustavom kojim bi se znatno olakšali poslovi monitoringa. Trebalo bi, također, odrediti i cikluse izvještavanja, te osigurati da nakon svakog ciklusa gradovi dobiju povratne informacije o tome koliko su postigli pojedinačno i svi zajedno, kao i preporuke za daljnje korake i razvoj potencijala, naravno u okviru njihovih specifičnih mogućnosti.

Grad Zagreb će rado i dalje sudjelovati na pripremi ovog značajnog razvojnog dokumenta, zaključio je izlaganje gradonačelnik Bandić.

Podsjetimo, gradonačelnici europskih glavnih gradova na drugom po redu Forumu u Briselu, razmatrali su tri teme: Je li Program urbanog razvoja EU potreban (gradonačelnici Atene, Varšave i Bukurešta), Kakav bi trebao biti program urbanog razvoja EU (gradonačelnici Bratislave, Rige, Lisabona, Helsinkija i Tallina), te Kako bi se trebao pratiti i provoditi program urbanog razvoja EU (gradonačelnici Beča, Sofije, Zagreba i Amsterdama).

Na kraju sastanka, gradonačelnik Rima predložio je da se treći susret gradonačelnika glavnih gradova Europe održe u glavnome gradu Italije u vrijeme njena predsjedavanja EU. (zg-magazin)