Zagrebparking: Parkiranje je poskupilo zbog preračunavanja cijena u eure

Zagrebparking: Parkiranje je poskupilo zbog preračunavanja cijena u eure

Iz Zagrebparkinga su pojasnili zbog čega je došlo do poskupljenja parkiranja u Zagrebu. Kao razlog su naveli pretvaranje cijena sata parkiranja u eure. Napominju da je sve napravljeno u skladu sa Zakonom o uvođenju eura, dok su od 1. siječnja cijene parkiranja u garažama u centru grada izjednačene s cijenama vanjskog parkiranja.

Navode kako je s 1. siječnja 2023. godine podružnica Zagrebparking Zagrebačkog holdinga provela konverziju cijena parkinga iz kuna u eure, sukladno Zakonu o uvođenju eura.

»Naime, radi nemogućnosti prihvata i očitanja kovanica niske mase (od 1, 2 i 5 centa) u parkirnim automatima, Ministarstvo financija poslalo je 7. studenog 2022. uputu jedinicama lokalne i područne samouprave da se sukladno članku 15. Zakona o uvođenju eura, može primjenjivati matematičko pravilo zaokruživanja na dvije decimale od kojih je druga decimala uvijek nula«, navode u Zagrebparkingu.

»Zaokruživanje se vrši tako da ako je druga decimala manja od pet, prva decimala ostaje nepromijenjena, a ako je druga decimala jednaka ili veća od pet, prva decimala povećava se za jedan«, dodaju.

Ističu kako su sva zaokruživanja napravljena su u skladu s ovom uputom Ministarstva financija.

Primjeri zaokruživanja:

Parkiranje u garažama

Podsjećaju kako su se ujedno, sukladno najavi iz studenoga 2022., od 1. siječnja 2023. u užem centru grada izjednačile cijene parkiranja u garaži s cijenama vanjskog parkinga u prvoj zoni (1,60 eura po satu), dok u širem centru nove cijene parkiranja u garaži (1,10 eura po satu) i dalje ostaju povoljnije nego na vanjskom parkingu.

Također, nakon ove promjene, cijene u garažama Zagrebačkog holdinga ostaju niže od cijena parkiranja u privatnim garažama koje su unatoč tome dobro popunjene. Što se tiče izjednačavanja cijena javnih garaža s vanjskim parkirališnim mjestima u centru grada, napominjemo da se radi o promjenama koje utječu na manje od 5% ukupnog broja parkirališnih kapaciteta u gradu Zagrebu.

S novim sredstvima Zagrebparking će graditi nove javne garaže. Istovremeno, u 2023. godini Zagrebački holding planira predstaviti novi sustav parkinga, najavljuju. (ZG-magazin)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni