Zagrebom će uskoro voziti 20 ZET-ovih autobusa na vodik

Zagrebom će uskoro voziti 20 ZET-ovih autobusa na vodik

Pročelnica Jozić istaknula je da je Zagreb prvi i jedini grad u RH i okolici koji ide u sustavno planiranje primjene vodika u javnom prometu

Na ZET-ovom autobusnom pogonu u Podsusedu danas su između Grada Zagreba, Ine i Zagrebačkog električnog tramvaja d.o.o. potpisani sporazumi o bliskoj suradnji na uvođenju vodika u voznom parku ZET-a. Riječ je o ekološki prihvatljivom gorivu za čista i energetski učinkovita vozila.

Sporazum su potpisali zamjenica gradonačelnika dr. sc. Jelena Pavičić Vukičević koja obnaša dužnost gradonačelnika Grada Zagreba s članovima Uprave Ine Darkom Markotićem i Nikom Dalićem. Sporazum o zajedničkoj suradnji na uvođenju vodika Pavičić Vukičević je također potpisala i s predsjednicom Uprave ZET-a Ljubom Romčević Žgela.

Potpisnici sporazuma zajednički će raditi na razvoju prvog projekta uvođenja flote od 20 gradskih autobusa s pogonom na vodik te odgovarajuće infrastrukture za punjenje na području Zagreba. Ujedno i na razvoju detaljnog programa primjene vodikovih tehnologija i gorivnih članaka. Ovaj projekt dio je sveobuhvatnog doprinosa klimatskoj neutralnosti Republike Hrvatske odnosno Europske unije.

»S ponosom mogu reći da, zajedno s našim kolegama i partnerima, radimo na sveobuhvatnoj pripremi uvođenja čistih i održivih tehnologija bez emisija stakleničkih plinova u naš ZET – jednu od ključnih karika zagrebačke infrastrukture«, kazala je. Dodala je kako je ovaj projekt početak snažnog investicijskog i modernizacijskog ciklusa za ZET u kontekstu promicanja čistih i održivih tehnologija bez štetnih emisija.

Flota od 441 autobusa godišnje prevali oko 29 milijuna kilometara.

Pročelnica Gradskog ureda za gospodarstvo, energetiku i zaštitu okoliša Mirka Jozić je istaknula da je Zagreb prvi i jedini grad u RH i okolici koji ide u sustavno planiranje primjene vodika u javnom prometu.

»Ovaj projekt je početak snažnog investicijskog i modernizacijskog ciklusa za ZET u kontekstu promicanja čistih i održivih tehnologija bez emisija, a maksimalno koristeći sve buduće izvore financiranja vezane za Zeleni plan za Europu, sredstva Fondova EU i Mehanizma za oporavak i otpornost«, rekla je pročelnica.

Dodala je da ZET-ovu autobusnu flotu čine 441 autobus, prosječne starosti 10,9 godina koji godišnje pređu oko 29 milijuna kilometara.

»U proteklih nekoliko godina napravili smo modernizaciju djela autobusne flote s novim EURO VI i CNG autobusima, ali u razdoblju pred nama, nužan je zaokret ka vozilima bez emisija«, napominje Jozić. (ZG-magazin)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni