Zagrebačko javno zdravstvo došlo među stanovnike Sesveta

Zagrebačko javno zdravstvo došlo među stanovnike Sesveta

(Foto: NZJZ “Dr. Andrija Štampar”)

Ove subote održan je drugi po redu Sajam zdravlja: Štampar u tvom kvartu, koji su nakon premijere u Trnskom organizirali Nastavni zavod za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“, Grad Zagreb, Dom zdravlja Zagreb – Istok i Gradska četvrt Sesvete.

U središtu Sesveta građani su imali prilike posavjetovati se s liječnicima te saznati osnovne informacije o svome zdravlju, ali i educirati se o važnosti pravilne prehrane, redovite tjelesne aktivnosti, kao i prepoznavanju prvih simptoma određenih zdravstvenih stanja. Cilj je ove manifestacije zbližavanje zagrebačkih zdravstvenih djelatnika sa sugrađanima zajednice u kojoj djeluju, kao i jačanje kulture brige o zdravlju, ali i kvaliteti života svih pojedinaca na zagrebačkom području.

»Izuzetno sam zadovoljan ovom javnozdravstvenom akcijom te ovom prilikom zahvaljujem i ravnatelju Nastavnog zavoda za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“, dr. Branku Kolariću i svim djelatnicima Zavoda što su nam vratili Andriju Štampara u naše zagrebačke kvartove. Tu je Štampar krenuo i red je da tu i nastavi sa svojim djelovanjem«, kazao je predsjednik zagrebačke Gradske skupštine Joško Klisović.

Edukacije i radionice za građane

Brojne edukacije i radionice koje su građane dočekale u Sesvetama omogućile su podizanje svijesti o važnosti aktivnijeg i zdravijeg načina života. Građani su imali priliku napraviti razne preventivne preglede i posavjetovati se s liječnicima, kao i dobiti prijedloge jelovnika prilagođenih određenim zdravstvenim stanjima te se potom konzultirati s nutricionistima.

Poseban interes građana privukao je mobilni mamograf, kao i štand na kojem su djelatnici Doma zdravlja Zagreb – Istok mjerili krvni tlak te razinu glukoze u krvi, ali i provodili savjetovanje zdravstvenih djelatnika u skladu s dobivenim rezultatima mjerenja.

Potpredsjednica Gradske skupštine i predsjednica Odbora za zdravstvo Gradske skupštine, Ivana Kekin ovu je akciju podržala i u Trnskom.

»Mislim da je ova akcija dobar primjer toga kako gradska vlast vidi razvoj javnog zdravlja te da je približavanje liječnika i sveukupne zdravstvene skrbi građanima prvi korak. To je smjer u kojem želimo ići u promicanju javnog zdravstva«, zaključila je.

Kolarić: Drago mi je da su se aktivnosti proširile i izvan centra Zagreba

Ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“ prof. prim. dr. sc. Branko Kolarić poručio je kako mu je drago što se manifestacija održava u Sesvetama, gradskoj četvrti koja ima oko 90 tisuća stanovnika.

»Sesvećanima smo danas ponudili naše usluge, preventivne preglede najrazličitijeg spektra. Htio bih naglasiti da je s nama danas bio Dom zdravlja Zagreb – Istok sa svojim aktivnostima čime je doprinio cjelokupnoj akciji. Meni je posebno drago da smo se maknuli iz centra grada – ovu subotu proveli smo u Sesvetama, za dva tjedna idemo u Podsused – Vrapče, dijelove koji su najčešće zapostavljeni jer se većina aktivnosti, pa i onih javnozdravstvenih događa na Cvjetnom trgu, Trgu bana Jelačića ili Europskom trgu. Rijetko kad netko dođe u Sesvete, stoga je nama iznimno drago da smo baš mi danas bili upravo ovdje«, izjavio je Kolarić.

Sajam zdravlja Štampar u tvom kvartu serija je manifestacija koja će u narednim tjednima i mjesecima posjećivati zagrebačke kvartove. (pr)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni