“Zagrebačkim obrtnicima treba pojeftiniti zakup poslovnih prostora”

“Zagrebačkim obrtnicima treba pojeftiniti zakup poslovnih prostora”

(Foto: Obitelji Marković dodijeljeno je priznanje i uručena nagrada za obilježavanje 100 godina od osnivanja obrta Atelier Marković)

U zagrebačkome inovacijskom centru – ZICER jučer je održana Prvi obrtnički forum Grada Zagreba.

 Forum su organizirali Grad i Obrtnička komora Zagreb kako bi se aktualizirale važne teme za obrtništvo i zagrebačke obrtnike te potaknulo na rješavanje izazova s kojima se svakodnevno susreću.

»Ovim Forumom prvenstveno želimo pokazati našim obrtnicima što je Grad napravio, što trenutno radi i koji su mu planovi za budućnost. Suradnja s Gradom je odlična i uistinu sam zahvalan gradonačelniku i svim gradskim službama za pomoć u rješavanju svih problema«, istaknuo je predsjednik Obrtničke komore Mirza Šabić. Broj obrtnika iz godine u godinu raste, a sada ih je više od 21.000, dodao je Šabić.

Forum je otvorila zamjenica gradonačelnika, njegova izaslanica doc. dr. Olivera Majić riječima: »Kupujmo kvalitetne proizvode – kupujmo proizvode naših obrtnika«. Ustvrdila je kako Grad Zagreb prepoznaje obrtništvo kao pokretača gospodarskog razvoja te je partner koji zasigurno može pomoći u rješavanju određenih problema.

»Najveći interes za obrtništvo je iskazan Programom poticanja razvoja obrta malog i srednjeg poduzetništva u Gradu Zagrebu od 2019. do 2023. te potporama za razvoj obrtničkih djelatnosti. Kroz ovu mjeru je dodijeljeno više od 8.500 potpora u iznosu od 120,1 milijun kuna. Iznimno je važna i suradnja glede poticanja interesa za deficitarna obrtnička zanimanja«, rekla je zamjenica pa je dodala da ove godine u Zagrebu bilježimo 2225 obrta više u odnosu na prošlu godinu, a u Zagrebu posluje 19 % svih obrtnika u Republici Hrvatskoj.

»Veseli nas i podatak o porasta broja upisanih učenika u zagrebačke obrtničke škole. Zajednički rad i trud nose dobre rezultate, ali naravno da mjesta za poboljšanja uvijek ima«, dodala je OIivera Majić.

»Važno je organizirati forume na kojima se mogu razmijeniti iskustva jer upravo obrtnici naš grad čine prepoznatljivim i čuvaju njegovu tradiciju«, naglasio je predsjednik Gradske skupštine Drago Prgomet.

Upravo zbog promjene zakona na državnoj razini koje nisu išle obrtnicima u prilog, jedna od tema zadnjeg sastanka Vlade i Grada je bila da se zagrebačkim obrtnicima izađe ususret te da im se smanje doprinosi na zakup poslovnih prostora. Teško je očekivati da se oni nose s velikim kompanijama i da im budu konkurenti.

Na kraju Foruma podijeljena su priznanja uglednim i uspješnim obrtnicima, kao i zaslužnim pojedincima za postignute uspjehe u prethodnom razdoblju, te promicanje i razvoj obrtništva.

Nakon održane panel diskusije u sklopu Obrtničkog foruma Grada Zagreba, podijelila su se priznanja uglednim i uspješnim obrtnicima, kao i zaslužnim pojedincima za postignute uspjehe te promicanje i razvoj obrtništva a koja služe kao poticaj za nove uspjehe, ali i potvrda da se njihov rad vidi i vrednuje.

Među ostalima, ove je godine priznanje dodijeljeno Udruženju obrtnika Zagreb koje je nagrađeno je priznanjem „Zlatni krug“ na prijedlog UOGZ-a za postignute značajne rezultate u zaštiti, unapređenju i promicanju obrtništva i uspješno organiziranje obrtničkih manifestacija.

Također su dodijeljene i zahvalnice obrtnicima sportašima za sudjelovanje na 12. Obrtničkim sportskim igrama.

Obitelji Marković dodijeljeno je priznanje i uručena nagrada za obilježavanje 100 godina od osnivanja obrta Atelier Marković. (ZG-magazin)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni