Zagrebačkim kulturno-umjetničkim društvima prijeti zatvaranje!

Zagrebačkim kulturno-umjetničkim društvima prijeti zatvaranje!

(Manifestacija Prigorski dan)

Zagrebački HSLS je u ponedjeljak upozorio kako lokalnim kulturno-umjetničkim društvima prijeti zatvaranje jer Grad ne izdvaja dovoljno novaca kako bi pomogao u njihovom radu.

Čelnik zagrebačkog HSLS-a Darko Klasić je na konferenciji za novinare ustvrdio kako su se KUD-ovi nakon COVID-19 pandemije i inflacije našli u teškoj situaciji. Stoga mnogim KUD-ovima, kao čuvarima kulturne baštine prijeti prestanak rada.

Šestinski kišobran, licitarsko srce, črleni lajbek , prigorska svadba odavno su zaštitni znaci našeg Zagreba. O tim simbolima i njihovoj opstojnosti kao i očuvanju zagrebačkog dijalekta brine već godinama 60 zagrebačkih KUD-ova s gotovo 5000 članova.

Manjak novca iz gradskog proračuna

Branko Ferina, predsjednik udruge Prigorski dan, koja okuplja sedam društava iz Zagrebačkog prigorja, od kojih čak pet djeluje više od 100 godina, istaknuo je da su KUD-ovi društva koja čuvaju prigorsku i zagrebačku kulturnu baštinu. Sva se susreću s manjkom novca iz gradskog proračuna, kaže Ferina.

»Za ovu smo godinu, kao društvo koje ima pet sekcija, pet voditelja, preko sto članova, dobili pet tisuća eura, a od toga tisuću eura mjesečno trošimo samo na voditelje. Čak nemamo ni za režije, već smo prepušteni sami sebi«, kazao je Ferina.

Napomenuo ja da KUD-ovi poduzimaju sve da ostvare dodatna sredstva kako bi osigurali nastavak svojeg rada, javljajući se na sve objavljene natječaje, ali na žalost sa slabim rezultatima i uobičajenim odgovorom o neprihvaćanju uz dobre želje. Tražili su i sastanak s gradskom pročelnicom za kulturu no nije se osobno s njima sastala, nego su od njezine savjetnice dobili obećanja, koja su se pokazala ispraznima.

Devet gradskih knjižnica prelazi na poludnevno radno vrijeme

Čelnik gradskog HSLS-a Darko Klasić smatra da je problem u politici nove gradske vlasti koja, nepromišljeno, želi raskrstiti sa svime što je pokrenuo bivši gradonačelnik.

Alen Lochert, potpredsjednik zagrebačkog HSLS-a, upozorio je pak da gotovo četvrtina knjižnica koje se nalaze u sastavu Knjižnica grada Zagreba, to jest njih devet, prelaze od na poludnevno radno vrijeme, i to zbog nedostatka stručnog osoblja.

»Stoga tražimo od gradonačelnika te pročelnice Gradskog ureda za kulturu, međugradsku i međunarodnu suradnju i civilno društvo Emine Višnić da hitno osigura zapošljavanje stručnog osoblja kako bi Knjižnice grada Zagreba i dalje mogle u potpunosti obavljati svoju javnu službu predviđenu Statutom«, poručio je Lochert.

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni