Zagrebački ZOO obilježava 91. godinu postojanja

Zagrebački ZOO obilježava 91. godinu postojanja

Ovog vikenda Zoološki vrt grada Zagreba službeno će navršiti svoj 91. rođendan, a tim povodom za posjetitelje je pripremljen bogat sadržaj – zabavni i edukativni sadržaje, izložbe pa i svojevrstan put kroz vrijeme za one koje zanima kako je ZOO nekada izgledao i što ga čeka u budućnosti.

Posjetitelji će moći razgledati izložbu o razvoju Zoološkog vrta i neobične fotomontaže Damira Hoyke koje stanovnike ZOO-a povezuju s poznatim zagrebačkim vizurama. Kroz prikaz povijesti Zoološkog vrta mići će vidjeti kako se kroz povijest mijenjalo njegovo lice, dok je za najmlađe organizirana edukaivna igra »Zoo detektiv« u kojoj će djeca kroz razne aktivnosti moći saznati sve što ih zanima o pojedinim skupinama životinja. »Klince« koji na kraju pokažu najviše znanja o različitim skupinama životinja očekuje mali znak pažnje Zoološkog vrta.

Djeci će biti privlačno i druženje s maskotama Vrta.

Crni urlikavci - stigli su u ožujku 2015. kao glasovno pojačanje zagrebačkog ZOO- a
Crni urlikavci – stigli su u ožujku 2015. kao glasovno pojačanje zagrebačkog ZOO- a

Kratka povijest Zoološkog vrta grada Zagreba

Zoološki vrt ili, kako je tada bio znan, Zoološki vrtić otvoren je 27. lipnja 1925. godine. Tada se Zoološki prostirao samo na površini Labuđeg otoka, današnjeg prvog otoka gdje se upravo gradi nova blagajna i ulaz u Vrt. Osnovao ga je Mijo pl. Filipović te je na početku imao samo tri lisice i dvije šumske sove. Zahvaljujući brojnim donacijama već je 1926. godine brojao čak 320 životinja te se proširio i na kopneni dio.

Lavlji most oko 1935. godine
Lavlji most oko 1935. godine

Zoološki vrt odlikuju i brojna povijesna i kulturna baština. Do 1931. godine izgrađeni su brojni objekti koje još i danas možemo posjetiti. Tu je i možda najpoznatiji lavlji most na kojemu su se slikale brojne generacije građana, a na samom početku Vrta posjetitelje dočekuje najstariji objekt iz 1926. godine koji je služio kao skromna nastamba medvjeda ili vukova koja je brzo je postala neprihvatljiva za smještaj životinja, a danas svoju ulogu ima u edukativnim sadržajima poput programa „Abrakadabra“ u Zoo vrtu.

Danas je Zoološki vrt moderna institucija kojoj je misija zaštita životinja, istraživanje i edukacija no jasno je da je i ugodno mjesto za razonodu i rekreaciju. U tijeku je i projekt „Modernizacija Zoološkog vrta grada Zagreba – Prva Faza“ čijim će završetkom Zoološki vrt biti bogatiji za novi restoran, novu suvenirnicu, dva nova mosta, dodatni edukacijski centar s trgom, novi glavni i pomoćni istočni ulaz, veliku afričku volijeru, uređeni Labuđi otok, obnovljene staze i šetnice te restaurirane spomenike kulturne baštine, „Lavlji most“ i „Napuljskog ribara“. (zg-m)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni