Zagrebački ZOO je prvi u svijetu s nastambama čovječje ribice

Zagrebački ZOO je prvi u svijetu s nastambama čovječje ribice

(i dinarskog voluhara)

U Zoološkom vrtu grada Zagreba u petak su predstavljene nastambe čovječje ribice i dinarskog voluhara. Ovim projektom zagrebački ZOO je postao prvi zoološki vrt u svijetu s dvjema endemskim vrstama.

Čovječja ribica i dinarski voluhar uključeni su u projekte istraživanja i zaštite koji se provode u Zoološkom vrtu grada Zagreba

Ravnatelj Zoološkog vrta grada Zagreba Damir Skok je rekao da se na projektu radilo šest mjeseci, a riječ je o investiciji vrijednoj oko 200 tisuća kuna. Naglasio je da je trenutno izložena jedna čovječja ribica, a ukupno ih je dvanaest. Istovremeno, izložena su tri dinarska voluhara, a ZOO ih ima više od 30.

Objasnio je značaj dviju endemskih vrsta za Zoološki vrt grada Zagreba. „Velika je korist u smislu saznanja građana što radimo u Zoološkom vrtu. Današnji moderni Zoološki vrtovi poput našeg žele se prvenstveno se baviti zaštitom ugroženih vrsta, poticanjem biološke raznolikosti i edukacijom građana. Dakle, na projektima s čovječjom ribicom i dinarskim voluharom željeli smo pokazati ono što radimo iza scene“, rekao je Skok. Dodao je da je puno truda uloženo u izgradnju nastambe i nada se velikom interesu posjetitelja.

Nastambe endemskih vrata razgledao je i gradonačelnik Zagreba Milan Bandić.

„Kada se pročuje preko medija o čovječjoj ribici i dinarskom voluharu, to će puno značiti u promotivnom, u turističkom smislu za grad Zagreb, kao što smo prvi i po Adventu”, istaknuo je gradonačelnik Bandić. Pohvalio je i gradnju novih nastamba za vukove, a ta investicija je vrijedna 5 milijuna kuna.

„Radujemo se da diže standard Zoološkog vrta grada Zagreba, što će povećati broj posjetitelja iz Zagreba i Hrvatske”, poručio je gradonačelnik Bandić.

Tekst: Ivana Vranješ
Foro: ZOO Zagreb

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni