Zagrebački ZOO je čak šesta turistička destinacija u Hrvatskoj

Zagrebački ZOO je čak šesta turistička destinacija u Hrvatskoj

Foto: Muzej Grada Zagreba

U Muzeju Grada Zagreba otvorena izložba Zoološki vrt u Zagrebu 1925. – 2015.

U povodu 90. obljetnice osnutka Zoološkog vrta u Zagrebu, gradonačelnik Milan Bandić otvorio je u četvrtak u Muzeju Grada Zagreba izložbu Zoološki vrt u Zagrebu 1925. – 2015., autorice Željke Kolveshi. »Izložba uz pomoć fotografija, dokumentacije i novinskih članaka svjedoči o dugoj povijesti Zagreba i Zoološkog vrta, za čiju smo rekonstrukciju iz europskih fondova povukli najviše sredstava, pet milijuna eura«, naglasio je zagrebački gradonačelnik, istaknuvši da će se, nakon rekonstrukcije Zoološkog vrta, izložba iz Muzeja Grada Zagreba za stalno postaviti u Maksimiru.

»Zoološki vrt zaštitni je znak Zagreba, kao i Jelačić plac, zgrada HNK ili katedrala, a po broju posjetitelja čak je šesta turistička destinacija u Hrvatskoj«, dodao je.

Autorica koncepcije izložbe Željka Kolveshi rekla je kako je Zoološki vrt živo mjesto, pa je i izložba morala biti živa, vizualno, likovno i tematski zanimljiva svima jer računaju na barem tri generacije koje imaju neka svoja iskustva sa zagrebačkim zoološkim vrtom.

Kroz izložbu o zoološkom vrtu prati se suživot životinja i ljudi, životinja i njihovih timaritelja, posjetitelja, upravitelja odgovornih za funkcioniranje vrta te njihovih brojnih suradnika zahvaljujući kojima se vrt stalno osuvremenjivao.

zoo_zagreb_lavovi

Izložba prikazuje različite faze razvoja zoološkog vrta, prostorna, građevinska i arhitektonska uređenja od osnutka do danas, a podsjeća i na neke od najpopularnijih žitelja vrta i glavne protagoniste starih razglednica i fotografija, poput majmuna Štefeka, žirafa, slonova, sjevernih medvjeda, morskih lavova.

Putem isječaka iz dnevnog tiska saznaje se kako su egzotične životinje dolazile u Zagreb i kako im se pripremao životni okoliš, dok desetak arhivskih dokumentarnih filmova oživljava ambijent, atmosferu i život u Zoološkom vrtu.

Izložba će biti otvorena do 31. listopada. (zagreb.hr /zg-magazin.com.hr)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni