“Zagrebački vrtići tek će se za 80 godina približiti Državnom pedagoškom standardu”

“Zagrebački vrtići tek će se za 80 godina približiti Državnom pedagoškom standardu”

Na sjednici Odbora za kontrolu Gradske skupštine Grada Zagreba, održanoj u četvrtak 9. lipnja raspravljalo se o stanju u zagrebačkim predškolskim ustanovama i mogućim rješenjima.

Predsjednica Sindikata za obrazovanje, medije i kulturu, gospođa Božica Žilić, iznijela je probleme struke poput nepoštivanja Državnog pedagoškog standarda, prevelikog broja djece u grupama, smanjenja sredstava za prehranu, kroničnog nedostatka igračaka i potrošnog materijala te smanjenja stimulacija za dodatan rad: „U Gradu Zagrebu je na snazi program racionalizacije od 1983., što znači da se dozvoljava 20 % veći upis djece po grupi. Ne zaboravimo da su u grupe integrirana i djeca s teškoćama, za koje nedostaje stručnih suradnika. Ovim tempom izgradnje i dogradnje vrtića, Zagreb će se tek za 80 godina približiti Standardu. Molimo rješenja kojima će se vratiti poljuljano dostojanstvo struke i osigurati sigurnost i boljitak predškolskog sustava, odgojiteljica i odgojitelja te same djece“.

Na sjednici je došlo do žestoke rasprave između gospođe Žilić i pročelnika Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i sport, Ivice Lovrića koji ju je demantirao, a Državni pedagoški standard proglasio nerealnim, nerazumnim i neodgovornim.

Predsjednik Odbora za kontrolu, Davor Bernardić istaknuo je da SDP podržava zahtjeve odgojiteljica i odgojitelja jer su realni, razumni i opravdani: „Tražimo da se donese mreža dječjih vrtića i jasan plan izgradnje i dogradnje dječjih vrtića te prilagodba gradskih prostora za povećanje broja grupa. U grupama mora biti manje djece, a veća sredstva trebaju se izdvajati za igračke i didaktičku opremu te potrošni materijal. Zalažemo se i za dostojanstvo odgojiteljica i odgojitelja kojima treba vratiti prava i ujednačiti sustav stimulacija za dodatni rad u svim zagrebačkim vrtićima. Naši su zaključci realni i konstruktivni te se nadamo da će biti usvojeni“. (zg-mag)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni