Zagrebački vozači izbjegavali prvu javnu garažu u Dubravi

Na webu AMK Maksimira će u slijedeća tri mjeseca svakodnevno objavljivati po jednu novu fotografiju snimljenu na hrvatskim prometnicama u proteklih 40 godina. Ove crno-bijele i color fotografije dokumentiraju kakvi smo bili vozači, kako smo se ponašali na cestama. Neke od njih moći će poslužiti kao predložak psiholozima, sociolozima i prometnim stručnjacima da odgovore na mnogobrojna pitanja

Kakvi su vozači bili Zagrepčani prije 40-ak godina, koliko su držali do sigurnosti, kako su se nosili sa snijegom i ledom na cesti i zašto su se bojali ulaska u prvu javnu garažu u Dubravi. Sve to je fotografijom ovjekovječio Milan Ratkajec, osnivač i dugogodišnji suradnik Auto-moto kluba Maksimir. Njegove uratke građani će uskoro moći pogledati na internetskoj stranici kluba.

Kad ti rampa zasmeta, podigni ju… (Foto: Milan Ratkajec)

Prve fotografije snimljene su 1972. godine, kada je prema riječima Milana Ratkajca, i Hrvatskoj 325 tisuća automobila dok ih je danas 1,8 milijuna. Osim što se broj automobila značajno povećao, promijenio se stil vožnje, kao i prometne navike i kultura, objasnio je Ratkajec.

Na njegovim fotografijama zabilježene su mnoge zanimljive situacije, od onih gdje je direktno ugrožena opasnost vozača do zanimljivih zgoda kako su Zagrepčani automobile prali uz Savu.

„Bilo je malo ručnih autopraonica, a o automatskima se tek pričalo pa je bilo u modi uz Savu obaviti kompletno pranje, a neki su čak ispuštali i motorno ulje“, istaknuo je. Nije to ništa čudno s obzirom da smo perače automobila do ne tako davno mogli vidjeti i na zagrebačkom jezeru Bundek, prije njegova uređivanja.

Popravak automobila na tramvajskoj pruzi

Autor fotografija zabilježio je i popravak automobila na tramvajskoj pruzi u Savskoj čiji su vlasnici ležerno tražili kvar unatoč koloni automobila i tramvaja iza sebe. Zanimljiva je i priča o prvoj javnoj garaži u Dubravi, koja je prvo zjapila prazna dok je oko nje sve bilo krcato vozilima. Vozače je, naime, bilo strah takvih prostora.

Foto: Milan Ratkajec

Na webu AMK Maksimira će u slijedeća tri mjeseca svakodnevno objavljivati po jednu novu fotografiju snimljenu na hrvatskim prometnicama u proteklih 40 godina. Prva fotografija bit će objavljena 11. veljače.

Ove crno-bijele i color fotografije dokumentiraju kakvi smo bili vozači, kako smo se ponašali na cestama. Neke od njih moći će poslužiti kao predložak psiholozima, sociolozima i prometnim stručnjacima da odgovore na pitanja:

– Što je nagnalo vozače da se pokušaju automobilima popeti na sam vrh zaleđene ceste, iako su se neki već prevrnuli, ozlijedili i oštetili automobile?

– Da li bi se i danas moglo desiti da vozač rukama podigne željezničku brklju i preko pruge propušta vozila?

– Zašto su vozači u Zagrebu bili podozrivi prema prvoj garaži za potrošače i automobile radije ostavljali na ulici?

– Zašto su vozači uporno odbijali postupati po prometnom znaku?

– Kakve smo navike u vožnji imali prije a kakve danas? Jesmo li pazili što vučemo iza automobila i kako prevozimo teret?

– Kako bi prošli gradonačelnici da su prijetili kako će pojesti sav suvišni snijeg s prometnica?

– Fotografije s pripadajućim tekstom prikazati ćemo na velikom tv ekranu.

– Kako ove fotografije imaju i poučak, AMK “Maksimir” će na kraju prikazivanja serije fotografija nagraditi građane za najstručniji i najcjelovitiji komentar. (zg-mag /vecernji.hr)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni