“Zagrebački voćnjaci” – prva zadruga sa službenim statusom proizvođačke organizacije

“Zagrebački voćnjaci” – prva zadruga sa službenim statusom proizvođačke organizacije

Ovim priznanjem, PZ-u „Zagrebački voćnjaci“ omogućen je dodatni pristup Potporama za proizvođačke organizacije iz Operativnog fonda Europske unije, koje za članove proizvođačke organizacije iznose do 70 % bespovratnih financijskih sredstava, a mogu doseći i 90 % u slučaju da proizvođači, primjerice, koriste obnovljive izvore energije

Ministarstvo poljoprivrede izdalo je Rješenje kojim se Poljoprivrednoj zadruzi „Zagrebački voćnjaci“ iz Rakitovca priznaje status prve proizvođačke organizacije za voće i povrće u Republici Hrvatskoj. Ovim priznanjem PZ „Zagrebački voćnjaci“, koja broji 21-og člana koji proizvode jabuke, kruške, breskve, nektarine, šljive i jagode, moći će aplicirati za maksimalan iznos bespovratnih sredstava iz Operativnog fonda Europske unije.

Proizvođačke organizacije pravne su osobe koje se osnivaju s ciljem planiranja proizvodnje, koncentracije ponude i plasmana proizvoda, optimiziranja troškova proizvodnje, promicanja okolišno prihvatljive prakse i tehnike te promicanja poboljšanja kvalitete proizvoda. Također, temeljem Pravilnika o proizvođačkim organizacijama, propisano je da proizvođačka organizacija mora ostvariti godišnji promet u iznosu od najmanje 5 milijuna kuna te imati najmanje pet stalnih članova.

PZ „Zagrebački voćnjaci“ predali su Zahtjev za priznavanjem proizvođačke organizacije u veljači 2014. godine, a važan preduvjet za odobravanje tog statusa bio je i postojanje odgovarajuće infrastrukture za prihvat, skladištenje, certificiranje, pakiranje i distribuciju voća i povrća. U Zagrebačkoj županiji potrebna infrastruktura osigurana je kroz „Distributivni centar za voće i povrće d.o.o.“ osnovan 2008. godine od strane Županije, Grada Velike Gorice i PZ-om „Zagrebački voćnjaci“. „Vjerujemo kako će postojanje Distributivnog centra za voće i povrće kao i ovo priznavanje PZ „Zagrebački voćnjaci“ kao proizvođačke organizacije potaknuti dugo očekivanu međuregionalnu suradnju u sektoru proizvodnje i prodaje voća i povrća u Republici Hrvatskoj, ali i šire“ smatra Hrvoje Bunjevac, direktor Distributivnog centra za voće i povrće d.o.o.

Ovim priznanjem, PZ-u „Zagrebački voćnjaci“ omogućen je dodatni pristup Potporama za proizvođačke organizacije iz Operativnog fonda Europske unije, koje za članove proizvođačke organizacije iznose do 70 % bespovratnih financijskih sredstava, a mogu doseći i 90 % u slučaju da proizvođači, primjerice, koriste obnovljive izvore energije. Usporedbe radi, pojedinačni proizvođači, koji nisu članovi proizvođačkih organizacija, mogu ostvariti potpore u maksimalnom iznosu od 50 % bespovratnih sredstava.

Inače, oformljivanje proizvođačkih organizacija uobičajena je praksa u zemljama Europske unije te se putem njih, u skladu sa Zajedničkom poljoprivrednom politikom, isplaćuje većina potpora za sektor proizvodnje voća i povrća. Vodeći europski primjer osnivanja proizvođačkih organizacija i povlačenja sredstava iz EU fondova za potrebe proizvodnje voća i povrća je Republika Poljska u kojoj je registrirano čak 237 proizvođačkih grupa i organizacija koje okupljaju više od 6000 članova. (zg-magazin)

';return t.replace("ID",e)+a}function lazyLoadYoutubeIframe(){var e=document.createElement("iframe"),t="ID?autoplay=1";t+=0===this.dataset.query.length?'':'&'+this.dataset.query;e.setAttribute("src",t.replace("ID",this.dataset.src)),e.setAttribute("frameborder","0"),e.setAttribute("allowfullscreen","1"),e.setAttribute("allow", "accelerometer; autoplay; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture"),this.parentNode.replaceChild(e,this)}document.addEventListener("DOMContentLoaded",function(){var e,t,a=document.getElementsByClassName("rll-youtube-player");for(t=0;t