Zagrebački vatrogasci u borbi s pelješkom vatrenom stihijom

Zagrebački vatrogasci u borbi s pelješkom vatrenom stihijom

Foto: JVP grada Zagreba, D. Ljubić / S. Jembrih

Na slici: Vatrogasci JVP Požega i JVP Zagreb u sastavu Državne interventne postrojbe

Vatrogasci JVP grada Zagreba pripravni i za situacije kakva je na Pelješcu jer svake godine 80 od 350 njih prolazi specijalnu obuku na Učilištu vatrogastva, zaštite i spašavanja, a koja uključuje i iskakanje iz helikoptera i druge netipične situacije

U gašenje požara na Pelješcu uključeno je 24 zagrebačkih vatrogasaca. Oni su prema Trsteniku krenuli u utorak i sada aktivno sudjeluju u gašenju požara. Uz ljude, u Dalmaciju su upućena i vatrogasna vozila – autocisterna kapaciteta 5000 litara, šumsko vozilo zapremnine 2700 litara, putnički kombi i »land rover«. Zapovjednik smjene Javne vatrogasne postrojbe grada Zagreba Mario Fabijanić nam je rekao kako se radi o četiri profesionalna vatrogasca iz njihove postrojbe i 20 pripadnika dobrovoljnih vatrogasnih društava te kako su uvjeti na Pelješcu teški. Radi se na velikim vrućinama u uniformama i s opremom, a svaki vatrogasac sa sobom još nosi spremnik s 25 litara vode. U slučaju da se trajanje požara produži i pojavi se iscrpljenost gasitelja, napravit će se »rotacija«.

Fabijanić kaže kako se rad vatrogasaca može poistovjetiti s teškim fizičkim radom te je za njega potrebna dobra fizička sprema. »Oni rade kao pješadija, naporno je jer se mora puno hodati, a podijeljeni su u nekoliko ekipa. Svakom od njih koordinira po jedan profesionalni vatrogasac«, objašnjava.

Kada je riječ o obučenosti za ovakve zadatke, Fabijanić napominje da su vatrogasci JVP grada Zagreba pripravni i za situacije kakva je na Pelješcu jer svake godine 80 od 350 njih prolazi specijalnu obuku na Učilištu vatrogastva, zaštite i spašavanja, a koja uključuje i iskakanje iz helikoptera i druge netipične situacije. No Fabaijanić govori kako za obučenost dobrovoljaca ne može jamčiti jer s njom nije upoznat.

Zbog odsustva dijela vatrogasaca sigurnost Zagreba nije ugrožena, dežurstva se organiziraju u četiri ili tri smjene i zagrebački su vatrogasci pripravni za eventualne intervencije 24 sata na dan, uvjerava nas zapovjednik smjene.

Veći je problem što neka oprema treba na remont pa su trenutačno čak tri vatrogasne dizalice izvan uporabe tako da na Žitnjaku nema visinskog vatrogasnog vozila. (B. J.)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni