Zagrebački vatrogasci: “Mi nismo superheroji, mi samo radimo svoj posao!”

Zagrebački vatrogasci: “Mi nismo superheroji, mi samo radimo svoj posao!”

(Foto: Grad Zagreb)

Hrabri pothvati i predan rad zagrebačkih vatrogasaca u danima nakon zagrebačkog i banijskog potresa 2020. i 2021. ovjekovječeni su fotomonografijom U vatri potresa – Zagrebački vatrogasci u svom gradu i na Banovini, koja je sinoć predstavljena u Javnoj vatrogasnoj postaji grada Zagreba.

Na predstavljanju je bio i gradonačelnik Tomislav Tomašević koji je poručio da Zagreb može biti ponosan na svoje vatrogasce. Istaknuo je kako su vatrogasci dali izniman doprinos i Zagrebu i Banovini te doprinijeli što manjem broju žrtava.

»Spašavali su desetke ljudi, odmah nakon potresa, ali isto tako i u danima i mjesecima kasnije pomagali su na brojne načine. I dan danas vatrogasci skidaju opasne elemente s fasada zgrada«, kazao je.

O tome kako je monografija nastala, govorio je zapovjednik Vatrogasne postrojbe Zagreb Siniša Jembrih: »’Krivi’ su novinari. Nakon godine i pol brojnih novinarskih upita, skupila se i velika količina zaista tehnički dobro izvedenih fotografija. Bitan segment knjige su i naše male crtice s terena, te onaj dio – iza kulisa – kojim smo htjeli pokazati zajednički duh i feel good osjećaj koji stoji iza zagrebačkih vatrogasaca.«

»Mi nismo superheroji, nismo ni najbolji ni najhrabriji, mi samo radimo svoj posao. Ako nekome treba zahvala, onda su to naši dobrovoljni vatrogasci«, dodao je Jembrih te pohvalio odličnu suradnju s Gradom Zagrebom. »Prošle godine smo zaposlili 50 ljudi, što je nama najveće pojedinačno zapošljavanje unazad 15 godina, a ove godine ćemo zaposliti još 30.«

Bogato ilustriranu monografiju potpisuju Petra Somek i Tihomir Marjanac, a podijeljena je u šest razlikovnih poglavlja.

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni