Zagrebački ugostitelji traže niži PDV i veću kvotu za uvozne radnike

Zagrebački ugostitelji traže niži PDV i veću kvotu za uvozne radnike

(Foto: zagreb.hr)

Predsjedanje Vijećem EU je istaknuto kao prilika da ugostitelji predstave zagrebačku gastronomsku ponudu tisućama europskih dužnosnika

Udruženje ugostitelja Zagreb u srijedu je u hotelu Esplanade organiziralo tradicionalni Forum zagrebačkih ugostitelja, koji je okupio stručnjake iz područja turizma, gastronomije, ekonomije i porezne regulative. Na Forumu se osim o problemima u ugostiteljskom poslovanju govorilo o budućem smjeru zagrebačkog ugostiteljstva, s naglaskom na 2020. godinu kada Hrvatska predsjeda Vijećem EU.

Ugostitelji su pozdravili odluku Vlade da se smanji PDV na pripremu i posluživanje hrane, ali žele da se mjera provede do kraja, odnosno da i ugostitelji koji isključvo poslužuju piće imaju niže poreze, a radi se o čak 70 % ugostitelja. Kako je rečeno, porezna presija na bezalkoholna pića, pivo, kavu i vino još uveliko otežava poslovanje.

Predsjednik Udruženja ugostitelja Zagreb Franz Letica je rekao da su još problemi za ugostitelje plaćanje poreza na potrošnju, koji je prihod lokalnoj samoupravi i gradovima te previsoki koeficijent komunalne naknade. U sklopu Foruma održane su i dvije panel rasprave. Na panelu pod nazivom Trendovi u ugostiteljstvu govorilo se o razvoju zagrebačke ugostiteljske djelatnosti, odnosno o važnosti manifestacija u Zagrebu za turistički razvoj i položaj hrvatske metropole u okviru europskog turizma. Sudionici su se osvrnuli na izvanpansionsku potrošnju općenito i na novosti na tržištu, odnosno dostavne servise.

Druga panel rasprava pod nazivom Zagreb – prijestolnica gastronomije 2020. bavila se potencijalom grada Zagreba da se pozicionira kao središte ugostiteljske tradicije. Sudionici panela naglasili su da je Zagreb tijekom hrvatskog predsjedanja Vijećem Europske unije 2020. godine dobio jedinstvenu priliku da svoju bogatu gastronomsku ponudu predstavi tisućama europskih dužnosnika koji će boraviti i raditi u glavnom gradu Hrvatske.

„Za vrijeme predsjedanja Vijećem EU-a imamo izvanrednu priliku da osjetimo turistički proizvod kongresnog, poslovnog turizma, da osjetimo kakva je struktura gostiju”, rekao je državni tajnik Ministarstva turizma Tonči Glavina.

Sudionicima Foruma obratila se i zamjenica gradonačelnika Zagreba Olivera Majić koja je naglasila da je Grad Zagreb zahvalan ugostiteljima što su dali notu gostoprimstva, dodatnu vrijednost koja se valorizirala u pojačanom dolasku turista u grad Zagreb. Kazala je da se Zagreb, a i cijela Hrvatska odavno predstavljaju preko svoje gastronomske ponude te su istraživanja pokazala da gastronomska ponuda ide uz bok kulturnoj, a u nekim je dijelovima je i prerasla kulturnu ponudu. Majić je rekla da ugostitelji trebaju razmisliti i o tematskim ugostiteljskim objektima, o diferencijaciji ugostiteljskih objekata.

Na Forumu su iznjedreni i određeni zahtjevi koji su upućeni prema državi i Gradu Zagrebu .Od države ugostitelji zahtijevaju da se proširi djelokrug preferencijalne stope PDV-a od 13 posto na sve ugostiteljske usluge, izuzev pripremanja i usluživanja jakih alkoholnih pića, da se odobri inicijalna kvota od 30 tisuća dozvola za rad stranaca u turizmu u 2020. godini. Traže i da se uvedu vrijednosni kuponi za obavljanje povremenih poslova u turizmu i ugostiteljstvu po uzoru na postojeće kupone za obavljanje sezonskih poslova u poljoprivredi, da se jasno utvrdi razgraničenje ugostiteljske djelatnosti i trgovine. Tu su još i neoporeziv tretman napojnica u ugostiteljstvu do 10 posto iznosa računa te priznavanje troškova reprezentacije u 100-postotnom iznosu.

Od Grada se zahtjeva snižavanje koeficijenta komunalne naknade sa 10 na 7, da se odredi stopa od 0 % na porez na potrošnju kojeg plaćaju jedino i isključivo ugostitelji, da se u gradske odluke i projekte vezane za ugostiteljstvo uključi legitimno izabrane predstavnike ugostitelja na području Zagreba i osnuje radna skupina izradu zagrebačkog i hrvatskog menija koji će se prezentirati za vrijeme predsjedanja Vijećem Europske unije . Također, da se dozvoli postavljanje dodatnih štandova i opreme za kulinarske šou-programe na terasama i podrži projekt 52 manifestacije u 52 tjedna u centru grada.

Forum je završio dodjelom priznanja izvrsnosti i kvalitete u području ugostiteljstva. Nagrađeni su ugostiteljski objekti Lav, Purger, Magellan, Poezija, Vega i Toni te je dodijeljena i zahvalnica izvršnom direktoru Sektora hoteli i restorani tvrtke Vestok d.o.o. Senku Reškovcu za izniman doprinos u organizaciji Foruma zagrebačkih ugostitelja 2019.

Ugostiteljski objekt Lav iz Zagreba dobio je nagradu za 40 godina izvrsnosti i kvalitete u području ugostiteljstva. “To je nagrada za dugogodišnji rad, ali je i poticaj da se radi još bolje. U našoj pounudi su domaća jela, a radimo i jela po narudžbi. Većinom su gosti Zagrepčani“, rekao je za ZG-magazin vlasnik Marko Crnković. Dodao je da je danas teže biti ugostitelj, konkurencija je velika, ali posao ugostitelja treba voljeti da bi se mogao raditi.

U sklopu Foruma renomirani su zagrebački ugostitelji predstavili svoju gastronomski ponudu. Predstavljena je i kolekcija izvornih stogodišnjih jelovnika zagrebačkih restorana, koje je sakupio Zlatko Puntijar, predsjednik Ceha ugostitelja i turističkih djelatnika, potpredsjednik Udruženja ugostitelja Zagreb i vlasnik Hotela Puntijar.

„Zagreb mora 365 dana u godini biti turistička destinacija broj jedan u ovom dijelu Europe, a ne samo za vrijeme predsjedanja EU-om. Već sada Zagreb nudi cijelu paletu kvalitetne svjetske kuhinje,ali smatram da moramo ponuditi domaća jela poslužena na suvremen način. Svi stranci su oduševljeni našom kuhinjom,j er imamo kvalitetne namirnice, kvalitetnu pripremo i s time možemo puno postići“, rekao je za ZG-magazin Puntijar.

Ivana Vranješ

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni