Zagrebački ugostitelji traže manji porez i više praktične nastave

Zagrebački ugostitelji traže manji porez i više praktične nastave

(Foto: Rene Karaman)

Na Forumu zagrebačkih ugostitelja u srijedu je donesen niz zaključaka za stvaranje povoljnijeg poslovnog okruženja i uvjeta za podizanje kvalitete usluge u ugostiteljstvu. Ovaj središnji događaj za zagrebačke ugostitelje održava se s ciljem promocije lokalne gastronomske ponude, ali i skretanja pozornosti na poteškoće s kojima se u svakodnevnom radu susreću ugostitelji. Zaključci s Foruma bit će upućeni nadležnim tijelima.

Među njima su zahtjev za snižavanje stope PDV-a na ugostiteljske i turističke usluge na 10 %, ukidanje poreza na potrošnju, povećanje udjela praktične nastave kod ugostiteljskih zanimanja i povećanje kvota za strane radnike te smanjenje koeficijenta komunalne naknade i sličnih nameta koji otežavaju rad ugostiteljima. Uz to tu je i priznavanje troškova poslovnih ručkova i večera u 100-postotnom iznosu, ukidanje poreza na potrošnju kojeg plaćaju jedino ugostitelji…

Zaključke, odnosno zahtjeve ugostitelja prema državi na radnom je dijelu Foruma iznio predsjednik Udruženja zagrebačkih ugostitelja Franz Letica koji je istaknuo da se ovi zaključci odnose samo na dio problema s kojima se ugostitelji bore već godinama.

Predsjednik Gradske skupštine dr. sc. Andrija Mikulić izrazio je podršku zagrebačkom ugostiteljima te najavio i konkretne poteze koji idu u smjeru rješavanja njihovih problema.

»Problemi ugostitelja su evidentni, ali ne i nerješivi i zato mi je posebno drago što mogu poručiti da radimo na realizaciji reformske mjere Vlade Republike Hrvatske, a to je objedinjavanje svih inspekcija! Nije dobro ni za ugostitelje ni za gospodarstvenike da danas u 16 ministarstava i 5 središnjih državnih tijela imamo preko 50 vrsta inspekcija. Inspekcija mora biti partner, a ne samo represivni aparat«, poručio je Mikulić. (zg-magazin)