Zagrebački učenici prikupljali novac za pomoć djeci Benina

Zagrebački učenici prikupljali novac za pomoć djeci Benina

Ravnateljica OŠ Dragutina Kušlana Petra Štingl Raić je rekla da se u toj školi ne samo odgajaju i obrazuju djeca, nego ih se uči kako da budu humani, da imaju empatiju, da pomažu nekome koga zapravo ne poznaju, a to su njihovi vršnjaci iz druge zemlje

Ivana Vranješ

Učenici Osnovne škole Dragutina Kušlana u Zagrebu već 10. godinu zaredom iskazuju dobrotu, humanost i plemenitost prema djeci u Africi. Jubilarnim 10. humanitarnim koncertom pod geslom „Anđeoska srca iz Zagreba za anđeoska srca u Beninu“ u ponedjeljak se prikupljala novčana pomoć za prehranu i školovanje 30 djevojaka iz sirotišta u selu Hondji u Beninu.

U glazbeno-plesnom programu, u prepunoj dvorani škole nastupilo je oko tridesetak učenika, a svoj doprinos glazbenim su nastupom dali i roditelji, učitelji te posebni gosti, pjevačice Nina Kraljić i Franka Batelić.

Pjevačica Nina Kraljić izrazila je zadovoljstvo što sudjeluje na humanitarnom koncertu. „Lijepo je biti dio ovakvih priča. Bolje je učiniti nešto, nego ništa. Već sama misao mijenja neke stvari, a velika je stvar kad se misao pretvori u akciju“, rekla je za ZG-magazin Kraljić.

No najsretniji što svojim nastupom na koncertu mogu doprinijeti da se pomogne drugoj djeci su bili učenici.

„Već tri godine sudjelujem u ovoj akciji. Volim pomagati, jer su i meni drugi pomogli kad je bilo potrebno“, rekao je učenik 5. razreda Andrija Burcar.

Već petu godinu na koncertu sudjeluje učenica Nina Pranjković, a ovaj put je na klaviru izvela skladbu Daydream. Naglasila je da sva djeca u svijetu nažalost nemaju jednaka prava i treba im pomoći da ih ostvare. Izrazila je nadu da svojim nastupom daje doprinos u tome.

Učenica 7. razreda Lucija Raguž je istaknula kako je svaka kuna za djecu Benina bitna te se u želji da im pomogne i prijavila za nastup na koncertu. Dodala je kako se ne smiju raditi razlike između ljudi, nego im pomoći kad je potrebno.

„Jako mi je važno da se drugima pomogne jer svi zaslužuju dostojanstven način života. Drago mi je što sviram na koncertu i što tako pomažem u dobrotvorne svrhe“, rekla je za ZG-magazin simpatična Lucija koja je na koncertu svirala gitaru. Njezina prijateljica Katarina Šandro smatra da svatko tko može treba sudjelovati u humanitarnim akcijama. „ Svakome kome treba pomoć trebali bi pomoći kako god možemo”, poručila je učenica 7. razreda te je dodala da joj nastup na koncertu puno znači u smislu pomoći drugima.

Ravnateljica OŠ Dragutina Kušlana Petra Štingl Raić je rekla da se u toj školi ne samo odgajaju i obrazuju djeca, nego ih se uči kako da budu humani, da imaju empatiju, da pomažu nekome koga zapravo ne poznaju, a to su njihovi vršnjaci iz druge zemlje.

„Kroz glazbu i ples pokušavamo prikupiti novac kako bi djeci Afrike omogućili prehranu i školovanje. Mislim da je iznimno važno da radimo takve stvari i na taj način odgajamo djecu“, poručila je ravnateljica škole.

Na humanitarni koncert osvrnuo se velečasni Odilon Singba, koji je podrijetlom iz Benina, a već nekoliko godina živi u Hrvatskoj.

„Prije svega, s obzirom da se ne događa prvi put možemo reći da je ovo znak jedne trajne dobrote, ne samo strane roditelja i učitelja, nego i djece. Ta dobrota se prenosi iz generacije u generaciju jer su neke generacije već završile školu, a koncert se održava deset godina. Mislim da je ovo put kojim trebamo ići u odgoju djece. Ova pomoć koja se pruža je obostrana. Pomaže se djeci kojoj će ići prikupljena sredstva kako bi imala mogućnost obrazovanja i to je neizmjerno, jer nitko od nas ne može mjeriti vrijednost obrazovanja. To je s druge strane i pomoć djeci koja rastu u dobroti, koja mogu biti ponosna na sebe, jednog dana ponosna na svoje djetinjstvo jer su svoje vrijeme potrošili pomažući onima kojima je potrebno“, izjavio je velečasni Singba.

Govoreći o djeci u Beninu rekao je da žive iznimno skromno te bi za njih OŠ Dragutina Kušlana za njih bio “hotel s pet zvjezdica”.

„Bez obzira na skromnost, to su djeca koja se bore, koja nose nadu da će biti bolje, da se isplati svakog dana probuditi se i krenuti u školu te jednog dana biti netko“, dodao je velečasni Singba.

Hvalevrijedan koncert su zajednički organizirali udruga Anđeosko srce i OŠ Dragutina Kušlana u sklopu projekta „Moj prijatelj živi u Beninu“. Vjeroučiteljica u školi i članica spomenute udruge, Ružica Lice je rekla kako su prethodnih godina prikupljena sredstva za izgradnju bunara s pitkom vodom, a uz pomoć udruge te brojnih domaćih i stranih donatora izgrađeno je i sirotište u selu Hondji.

 „Prije deset godina bila sam u Beninu i vidjela sam uvjete u kojima žive ljudi. Posebno me dirnulo u kojim uvjetima žive djeca, a sve bi uz malo dobre volje i angažmana moglo biti drugačije. Kroz prezentacije i fotografije upoznala sam učenike škole kakva je situacija u Beninu te im predložila da se uključe, da napravi svatko onoliko koliko može i odaziv je učenika uvijek bio dobar. Kroz pomoć djeci u Beninu kod učenika se razvija osjećaj dobrote, humanosti, suosjećanja i svega onoga što je potrebno da bi izrasli u dobre ljude. Osim za Benin učenici sudjeluju i u drugim humanitarnim akcijama“ rekla je za ZG-magazin vjeroučiteljica Lice.

Zahvalila je svima koji su nastupili na koncertu, kao i onima koji su svojim donacijama nesebično pomogli da život bude sretniji djeci bez roditelja u Beninu jer, kako je rekla, kad se kamenčić baci u vodu šire se krugovi, a ovaj kamenčić dobrote proširio se na mnoge krugove.