Zagrebački turizam pao za 75 %

Zagrebački turizam pao za 75 %

(Foto: Boris Jagačić)

Pandemija je nanijela veliku štetu svima, a najviše turističkim djelatnicima

Pandemija je zagrebački turizam u prošloj godini svela na tek četvrtinu brojki iz 2019., a po svemu sudeći ni ova sezona neće biti osjetno bolja. Stoga privatne iznajmljivače čeka teško razdoblje u kojem se moraju orijentirati na promotivne ponude te fleksibilizirati uvjete otkazivanja rezervacija.

To su zaključci 6. regionalnog Foruma obiteljskog smještaja za Grad Zagreb koji su suorganizirali HGK Komora Zagreb i zagrebačka Turistička zajednica.

Vitomir Klasić, predsjednik HGK Komore Zagreb, istaknuo je kako je pandemija nanijela veliku štetu svima, a najviše turističkim djelatnicima.

»Prema podacima Gradskog ureda za strategijsko planiranje i razvoj Grada, u Zagrebu je u protekloj godini zabilježeno oko 340.000 dolazaka gostiju i 770.000 noćenja. Te brojke su na razini od 24 posto onih iz 2019. kada je Zagreb imao preko 1,3 milijuna dolazaka i 2,4 milijuna noćenja«, naglasio je Klasić. Podsjetio je da je uz sve to grad pretrpio i razoran potres, pa čak i poplavu, a nezanemariv broj oštećenih objekata je u vlasništvu iznajmljivača. Godinu dana nakon potresa većina štete još nije sanirana.

Predsjednik Sekcije Zajednice obiteljskog turizma za grad Zagreb Alen Čalopek poručio da Zagreb treba čim prije obnoviti turističke atrakcije i izgraditi imidž sigurnog grada. Ukazao je i na potrebu uvođenja turističke ambulante koju će sufinancirati Ministarstvo turizma, po uzoru na obalu.

Sandra Pezo iz Porezne Uprave je pojasnila da registrirani zagrebački iznajmljivači i dalje moraju plaćati 300 kuna paušala po krevetu, odnosno smještajnoj jedinici, bez obzira što im smještaj trenutno zjapi prazan. (ZG-mag)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni