Zagrebački stožer zahtjeva nošenje maski i na otvorenom

Zagrebački stožer zahtjeva nošenje maski i na otvorenom

(Foto: zagreb.hr)

Ustavnopravni stručnjak Mato Palić smatra da bi takva odluka bila »ustavnopravno dvojbena«

Zbog pogoršanja epidemiološka situacije te prevladavanja zaraznijeg, britanskog soja koronavirusa Stožer civilne zaštite Gada Zagreba danas je predložio uvođenje strožih mjera, među kojima je i obveza nošenja zaštitnih maski na otvorenom.

Ova mjera odnosila bi se na sve, bez izuzetaka, pa tako i one koji će ispijati kave na terasama kafića, najavio je ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo ‘Dr. Andrija Štampar’ Zvonimir Šostar. Na zahtjev novinara on je pojasnio kako će funkcionirati u praksi: »Kad budu pili kavu, mogu skinuti masku, a onda je odmah vratiti na lice«, prenosi Dnevnik.hr.

Na konferenciji Stožera je također rečeno da će se postrožiti kontrole provođenja mjera za što bi se angažiralo 345 osoba. Među njima su komunalni i prometni redari. U tramvajima i autobusima 70 kontrolora će također nadzirati provedbe mjera i upozoravati putnike na pravilno nošenje maski i korištenje sredstava za dezinfekciju.

Uz ove mjere preporučuje se i provođenje treninga na otvorenim prostorima, osim onih vrhunskih sportaša, preporučuje se odvijanje igraonica i radionica za djecu na otvorenim prostorima te poslodavcima da radnici rade od kuće ili u smjenama.

O svemu treba još odlučiti Nacionalni stožer civilne zaštite.

Capak: Aeroslol je na otvorenom zanemriv

»Imali smo preporuku da se maske nose na otvorenom ondje gdje se ne može osigurati razmak. Virus se prenosi aerosolom i kapljično. Aerosol je na otvorenom zanemariv, ali kapljično je vjerojatnije pa maska i u takvim okolnostima može biti korisna. U Splitu su rekli da očekuju gužve na tržnicama, šetnje na rivi, zato su donijeli preporuku za takva mjesta. Meni se to čini logično«, izjavio je član Stožera Krunoslav Capak, javlja N1.

Šef nacionalnog stožera Davor Božinović je pak za N1 kazao da »u Belgiji ni psa ne možete sami šetati bez maske«. No rekao je kako mora vidjeti zahtjev zagrebačkog stožera.

Postane li u Zagrebu obvezno nošenje zaštitnih maski na otvorenom, Ustavni sud takvu će odluku najvjerojatnije ukinuti. Rekao je to za HRT profesor Ustavnoga prava s osječkog Pravnog fakulteta, Mato Palić, dodavši da »takva odluka nema temelja«.

Ustvrdio je da je riječ je o ustavnopravno dvojbenoj odluci jer ne prolazi test razmjernosti. »Dakle, ne može biti ista vrsta obveze, a to je obvezno nošenje maske, predviđena i u otvorenim i u zatvorenim prostorima ako ne postoji čvrst dokaz da se virus jednakom brzinom širi i u otvorenim i u zatvorenim prostorima. Dakle, ne može biti ista obveza za različite situacije«, pojasnio je.

Napomenuo je da bi takva odluka morala imati čvrste temelje u provedenim istraživanjima, a toga nema. (ZG-magazin)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni