Zagrebački spomenici dobivaju kravate

Zagrebački spomenici dobivaju kravate

(Naslovna fotografija: www.kravatpukovnija.com)

Kravata i rupci bit će postavljeni na četrdesetak zagrebačkih spomenika, skulptura i bisti znamenitih i povijesnih ličnosti

U Zagrebu će se od 14. do 18. listopada po prvi put održati Dani kravate, festival posvećen tom modnom detalju, s nizom javnih aktivnosti i programa koji slave kravatu kao pokretnu hrvatsku, ali i europsku i svjetsku baštinu. Festival ima za cilj širenje svijesti o tome da je Hrvatska »domovina kravate«, a Zagreb »prijestolnica kravate«. Organizira ga Ustanova ‘Academia Cravatica’, a središnji dio Festivala bit će proslava Svjetskog dana kravate .

Dani kravate započet će u subotu 14. listopada postavljanjem kravata i rubaca na četrdesetak zagrebačkih spomenika, skulptura i bisti znamenitih i povijesnih ličnosti, pa će kravatu dobiti skulpture bana Josipa Jelačića, Kralja Tomislava, Augusta Šenoe, Marije Jurić Zagorke, Većeslava Holjevca, Petrice Kerempuha i mnogih drugih.

Svečano službeno otvaranje Festivala Dani kravate održat će se istoga dana u 18 sati uz fontanu na križanju Vukovarske i Hrvatske bratske zajednice, uz nastup bubnjarskog orkestra Počasne satnije Kravat – pukovnije i postrojavanje vojnika Kravat – pukovnije, te uz svjetlosne projekcije na temu Grad Zagreb – Prijestolnica kravate koje će obasjavati fontanu sve do završetka Festivala.

Završnicu prvog dana Festivala obilježit će cjelovečernji Kravata Party na Opatovini, u pivnicama ‘Tolkiens’s House’ i ‘Veliki Tolk’, uz obavezni odjevni dodatak – kravatu ili rubac.

U nedjelju, 15. listopada na Trgu Svetog Marka građane očekuje povijesno – vojni spektakl ‘Velika smjena straže’ Zdruga povijesnih postrojbi s kravatom kojega će predvoditi Kravat-pukovnija, a u kojem će sudjelovati preko 60 pripadnika povijesnih postrojbi. Uz Kravat-pukovniju, središtem Zagreba prodefilirat će Počasna zaštitna bojna Oružanih snaga, Turopoljski banderij Plemenite Općine Turopoljske i Zrinska garda Čakovec.

U srijedu, 18. listopada, središnja proslava Svjetskog dana kravate održat će se na Europskom trgu na kojem će u 17 sati biti postavljena umjetnička instalacija Hrvatsko-europska kravata autora Dinka Domaćinovića, uz prigodan i slavljenički program, a svemu će prethoditi Smjena straže Kravat-pukovnije na Trgu Svetog Marka kojom će Kravat-pukovnija i službeno završiti ovogodišnju sezonu smjene straže.

Festivalu Dani kravate pridružit će se ove godine i zagrebački ‘Nažigači’ (onaj koji po dužnosti obilazi i pali svake večeri plinske svjetiljke gradske rasvjete-užigač) koji će uz svoje uniforme tijekom Festivala nositi kravate, a isto će učiniti i djelatnici Gradske čistoće u užem središtu grada uz poruku »Beli Zagreb grad«.

Festival Dani kravate trebao bi, nakon ovog premijernog izdanja, postati tradicionalan.

Hrvatski sabor iskazao je kravati posebnu počast, proglasivši godine 2008., upravo 18. listopada Danom kravate. Od tada se Dan kravate svake godine 18. listopada svečano obilježava kao Svjetski dan kravate u Hrvatskoj, a tijekom proteklih godina njegovo je obilježavanje započelo u raznim dijelovima svijeta. Ove će mu se godine uz potporu Hrvatskog svjetskog kongresa pridružiti i mnogi hrvatski iseljenici. (zg-magazin)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni