Zagrebački SDP za referendum o GUP-u

Zagrebački SDP za referendum o GUP-u

Predsjednik Gradske organizacije SDP-a Gordan Maras danas je u stranačkim prostorijama pozvao zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića da iz procedure povuče izmjene i dopune Generalnog urbanističkog plana te raspiše novu javnu raspravu u kojoj će moći sudjelovati svi zainteresirani, od građana do struke.

U protivnom je najavio da će SDP u Gradskoj skupštini inicirati raspisivanje referenduma, pa neka građani odluče treba li ovakav GUP usvojiti Gradska skupština ili ne.

Davanje pozitivnog mišljenja Ministarstva graditeljstva i prostornoga uređenja na zagrebački GUP nazvao je nedopustivim trgovanjem, cjenkanjem i kupovanjem u vladajućoj koaliciji.

»Nakon što imamo trgovačko-koruptivnu koaliciju na državnoj razini, imamo i lopovsku koaliciju na gradskoj razini, a koja želi oteti zeleni prostor građanima i već mjesecima traži način na koji će to napraviti«, rekao je Maras.

»HNS, odnosno gospodin Štromar (Predrag Štromar, ministar graditeljstva i prostornog uređenja, op. a.), koji je samo smokvin list na toj koruptivnoj radnji između gradonačelnika Bandića i premijera Plenkovića nije ništa napravio. A on je jednostavno trebao tražiti isto što tražimo i mi – novu javnu raspravu u koju bi se svi zainteresirani mogli uključiti«, dodao je šef zagrebačkog SDP-a.

Gradski zastupnik Matej MIšić podsjetio je na predložene izmjene i dopune GUP-a podneseno više od 20.000 primjedbi u »skrivenoj« javnoj raspravi, a čak 11 od ukupno 15 vijeća gradskih četvrti dalo je negativno mišljenje o takvom GUP-u.

Ustvrdio je i da se ministar Štromar nije držao slova zakona jer nije poštovao odredbu Zakona o prostornom uređenju prema kojoj GUP može samo jednom biti poslan na doradu, dok je zagrebački GUP već dvaput dorađivan.

»Očekujemo da se ministar Štromar o tome očituje«, zaključio je Mišić koji jedini izlaz vidi u referendumu koji treba raspisati Gradska skupština, a za koji se treba izjasnit natpolovična većina svih zastupnika u Skupštini. (B. J. )

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni