Zagrebački SDP za 2 % manji prirez

Zagrebački SDP za 2 % manji prirez

»Zagreb ima najviše imovine u Hrvatskoj kojom upravlja posve neefikasno – prostori stoje prazni i propadaju, te nisu stavljeni u funkciju. To moramo promijeniti«, izjavio je Etlinger

Zagrebački SDP je na konferenciji za medije u ponedjeljak predstavio svoj prijedlog smanjenja prireza u Zagrebu za 2 postotna poena sa 18 na 16 %.

Grad Zagreb ima najvišu stopu prireza porezu na dohodak u Hrvatskoj koja je ujedno i zakonski najveća dopuštena. Također, ima najveći udio, čak 72 % te kategorije prihoda u ukupnim prihodima poslovanja, što gradski proračun čini vrlo ovisnim o kretanjima na tržištu rada.

Tajnik zagrebačkog SDP-a i gradski zastupnik Dominik Etlinger izjavio je da je Zagrebu nužna promjena koncepta upravljanja Zagrebom, a rasterećenje rada, odgovorno i efikasno upravljanje imovinom, racionalizacijom poslovanja, transparentnijom javnom nabavom i povlačenjem više sredstava iz fondova Europske unije je korak u tom smjeru.

»Naš cilj je prepoloviti prirez u Zagrebu, ali postepeno kako ne bi izazvali šok u gradskoj blagajni. Formula je jednostavna, smanjenje prireza od 2 % nadoknadi se povećanjem prihoda od imovine za 1 %, a to znači između 100 i 300 kuna više u novčanicima građana. Kada prepolovimo prirez uštede za Zagrepčanke i Zagrepčanke iznosit će o 800 do 1000 kuna. Zagreb ima najviše imovine u Hrvatskoj kojom upravlja posve neefikasno – prostori stoje prazni i propadaju, te nisu stavljeni u funkciju. To moramo promijeniti«, izjavio je Etlinger.

Komentirajući izjavu pročelnika Gradskog ureda za financije Slavka Kojića da je riječ o populističkoj mjeri, Etlinger je uzvratio rekavši da rasterećenje rada i stavljanje imovine u funkciju nikako ne može biti populizam, »što se za kupnju papuča i ostale mjere koje Bandić i ekipa serviraju pred izbore ne može tvrditi«.

Iz Kluba zastupnika SDP-a poručili su kako očekuju podršku svih zastupnika njihovom prijedlogu.

SDP–ovci su uvjereni da će se nižim prirezom privući veliki broj građana koji žive i rade u Zagrebu, a prijavljuju boravište u okolnim gradovima i općinama. Povratkom tih građana na zagrebačke adrese bi automatski smanjio i relativno skromni gubitak u proračunu proizašao iz smanjenja prireza.

Kandidat za gradonačelnika bit će poznat krajem tjedna

Tajnik zagrebačkog SDP-a Dominik Etlinger izjavio je da bi se SDP-ov kandidat treba znati do kraja tjedna. Proces donošenja odluke nazvao je školom strpljenja. »Dobre odluke se donose strpljivo i bez tereta vanjskih pritisaka. Nakon analize svih aspekata svake od mogućih opcija, a ima ih nekoliko donijet ćemo odluku za koju smatramo da je najbolja. I to na temelju konkretnih analiza, usporedbe programa i procjene realnih šansi za ostvarenje glavnog cilja – a to su promjene načina upravljanja Zagrebom i preuzimanje odgovornosti za bolji Zagreb«.

Potpredsjednik zagrebačkog SDP-a Saša Molan ustvrdio je da se Zagrebom upravlja bez prethodno izrađenog plana komentirajući zakup prostora za školu na Vrbanima. »Napravljen je veliki propust u procijeni kapaciteta škole koja je izgrađena prije samo četiri godine u Vrbanima III. Samom činjenicom da je škola već prekapacitirana s više od 170 djece, te da u 15 učionica i kabineta ne stane toliko djece, smatramo da je učinjen veliki financijski propust odgovornih koji vode grad. Mi ne želimo platiti vlasniku objekta punu cijenu objekta, a nakon 10 godina nećemo od toga imati nešto«.

Izrazio nezadovoljstvo izdvajanjem Teniskog centra Maksimir iz podružnice Upravljanje sportskim objektima. Molan smatra da je trebalo uključiti Teniski savez Zagreba u donošenje te odluke. (zg-magazin)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni