Zagrebački SDP predlaže ukidanje mjesnih odbora

Zagrebački SDP predlaže ukidanje mjesnih odbora

(Foto: GO SDP)

Zagrebački SDP je na konferenciji za medije u utorak predstavio je buduće inicijative i aktivnosti u Gradskoj skupštini i Gradu Zagrebu, među kojima su ukidanje mjesnih odbora i uvođenje sufinanciranja medicinski potpomognute oplodnje.

O reformi mjesne samouprave koja u prvoj fazi predviđa ukidanje vijeća mjesnih odbora govorio je predsjednik MO SDP-a Črnomerec Petar Kriste.

“Vijeća su tijela bez ovlasti bez jasne logike osnivanja i teritorijalnog ustrojavanja (osim namirivanja stranačkih vojska) i SDP Zagreb smatra da je vrijeme da se ta tijela ukinu jednakim načinom kako su i nastala, a to je odlukom gradonačelnika, odnosno Gradske skupštine”, izjavio je Kriste.

Ukidanjem mjesnih odbora uštedjelo bi se oko 9 milijuna eura, a u SDP-u navode kako ne mogu podržavati trošenje novaca građana na tijela koja ne pružaju niti jednu svrhu građanima.

Pronatalitetna politika

Predsjednica Savjeta za zdravstvo Sara Medved naglasila je da se SDP Zagreb u idućoj godini želi fokusirati i na uvođenje nove pronatalitetne politike i to sufinanciranjem medicinski pomognute oplodnje (MPO). Naime, HZZO pokriva samo određeni dio postupaka, a SDP-ovci će predložiti da Grad Zagreb sufinancira troškove u iznosu od 2000 eura onima koji su iscrpili sve mogućnosti u okviru HZZO-a.

V.d. predsjednika Gradske oragnizacije SDP-a Branko Kolarić poručio je kako će nastaviti inicijativu za izgradnju dvaju novih domova za starije i to jedan na istoku i jedan na zapadu grada. Tražit će i izgradnju dvije ispostave domova zdravlja u rubnim dijelovima grada, jednu u Odri (Novi Zagreb zapad) i jednu u Sesvetskom Kraljevcu.

Jedna od inicijativa bit će i da se Grad uvede sufinanciranje za ugradnju liftova u zgrade koje imaju prizemlje plus tri i više katova.

U sklopu kampanje protiv nasilja nad ženama, zagrebački SDP je predstavio inicijativu kojom bi se na Dan planeta Zemlje (23. travnja 2024.) na Bundeku posadilo 400 stabala, koja bi simbolično označile žrtve femicida u Hrvatskoj u posljednjih 20 godina.

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni