Zagrebački SDP: Ne treba nam još jedno Potemkinovo selo u obliku nacionalnog stadiona!

Zagrebački SDP: Ne treba nam još jedno Potemkinovo selo u obliku nacionalnog stadiona!

„Pozivamo gradonačelnika da više ne spominje projekt gradnje stadiona nego se baci na rješavanje problema. Imat će našu podršku i za Jarunski most, sanaciju ilegalnih odlagališta, za infrastrukturu mostova i svih prometnica u Zagrebu, ali ne za bacanje novca za nacionalni stadion koji financiraju građani Zagreba. To je besmisleno“, rekao je čelnik zagrebačkog SDP-a

Predsjednik zagrebačkog SDP-a Gordan Maras u srijedu je na konferenciji za novinare izjavio kako nije trenutak da se u Zagrebu gradi nacionalni stadion za što se zalaže gradonačelnik Zagreba Milan Bandić, jer postoje drugi aktualni problemi u gradu Zagrebu i Hrvatskoj.

Govoreći o gradnji nacionalnog stadiona Maras je istaknuo kako se zagrebačka organizacija SDP-a protivi “još jednom od Potemkinovih sela gradonačelnika Bandića” koje bi trebali financirati građani Zagreba iznosom od gotovo 500 milijuna kuna.

„U trenutku kad imamo u Hrvatskoj situaciju nerada u Uljaniku i nerada Vlade vezano za Uljanik, oko neorganiziranosti Hitne pomoći i problema u gradu Zagrebu, konkretno u bolnici u Vinogradskoj, gdje se ne realizira nijedan projekt u suradnji s državom, kada imamo situaciju da porezna reforma tjera ljude iz Hrvatske… Smatramo da ovakve najave i neodgovorno trošenje novca iz gradskog proračuna nije dobro i protivimo se tome. Mislim da za to imamo i podršku Zagrepčana“, rekao je čelnik zagrebačkog SDP-a.

Dodao je kako postoji stotinu stvari u Zagrebu koje bi trebale gradonačelniku biti prioritet kao što su novi Jarunski most, obnova dotrajalih mostova, zbrinjavanje javnog otpada, sanacija ilegalnih odlagališta.

„Pozivamo gradonačelnika Zagreba da se konačno nakon dugo godina počne odgovorno ponašati s gradskim novcem poreznih obveznika. Naime, 500 milijuna kuna građana Zagreba nisu za nacionalni stadion, kada smo prošle godine u gradskom proračunu imali deficit od 370 milijuna kuna i kada svake godine uzimamo kredit za likvidnost – preko Gradske skupštine Zagreb je uzeo 250 milijuna kuna. Potemkinova sela koja gradonačelnik svako malo nudi i koja troše enormni novac Grada Zagreba nisu nam u ovom trenutku prioritet, odnosno nisu nam uopće potrebna“, istaknuo je Maras.

Dodao je kako je na Maksimirskoj cesti neizgrađen stadion koji je ruglo grada Zagreba te bi jedino gradonačelniku Bandiću palo na pamet da baci novac za gradnju novog stadiona.

„Pozivamo gradonačelnika da više ne spominje projekt gradnje stadiona nego da se baci na rješavanje problema. Imat će našu podršku i za Jarunski most, za sanaciju ilegalnih odlagališta u cijelom gradu, za infrastrukturu mostova i svih prometnica u Zagrebu, ali ne za bacanje novca za nacionalni stadion koji financiraju građani Zagreba. To je besmisleno. Umjesto toga pozivamo gradonačelnika da se okrene privlačenju novca u grad Zagreb“, rekao je Maras.

Na povlačenje novca iz EU fondova osvrnuo se zastupnik SDP-a u Gradskoj skupštini Matej Mišić koji je iznio “više nego poražavajuće” podatke o iskorištenosti novca iz Unije.

„Grad Zagreb koji ima najveće mogućnost, najmanje koristi novac EU fondova. Zauzima tek 60. mjesto u jedinicama lokalne samouprave s 11 kuna stanovniku. Koliko je Zagreb uspio privući u 2017. godini je samo pokazatelj koliko gradonačelnik i Gradska uprava nemaju ideju kako racionalno raspolagati i povlačiti novac koji stoji na raspolaganju“, rekao je Mišić. Dodao je kako je tragičan podatak da Ured za programe i projekte Europske unije čiji proračun za 2018. godinu premašuje 10 milijuna kuna u 2017. godini povukao manje novaca nego što je proračun Ureda.

„Mi smo u deficitu, više dajemo za Ured koji bi se trebao baviti europskim fondovima nego što privlačimo novac. Stoga smo na 60. mjestu. Pojedini gradovi uspješniji su za čak 23 puta u time, a imaju samo jedinstveni upravni odjel koji upravlja tim jedinicama lokalne samouprave. Gradonačelnik je posljednjom izmjenom i reformom Gradske uprave uveo tri gradska ureda, imamo 25 ureda i najveću administraciju u lokalnoj samoupravi u Hrvatskoj“, upozorio je Mišić.

Ivana Vranješ

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni