Zagrebački SDP će zatražiti referendum o GUP-u

Zagrebački SDP će zatražiti referendum o GUP-u

Maras: Građani Zagreba su zaslužili da o izmjenama i dopunama GUP-a odluče na referendumu

Predsjednik zagrebačkog SDP-a Gordan Maras u četvrtak je u stranačkim prostorijama održao konferenciju za novinare povodom početka javne rasprave o izmjenama i dopunama Generalnog urbanističkog plana (GUP).

Maras je istaknuo kako zagrebački SDP smatra da nije primjereno vrijeme za javnu raspravu o tako važnoj temi jer tijekom ljeta većina građana nije u Zagrebu i ne može sudjelovati u raspravi.

„Od gradonačelnika tražimo da poštuje zakonske procedure i da se ovako važni planovi koji određuju naš grad za narednih 50 ili 100 godina ne donose preko noći i ne donose nakon službenog posjeta Dubaiju, nego da imamo jednu kvalitetnu raspravu. Insistiramo da poštuje zakonitost postupka donošenja izmjena i dopuna GUP-a, što znači da se GUP ne može donositi ako nije usklađen s planovima višeg reda, a to je Prostorni plan Grada Zagreba“, rekao je šef zagrebačkog SDP-a.

Najavio je da će zagrebački SDP na slijedećoj sjednici zagrebačke Gradske skupštine zatražiti raspisivanje referenduma o donošenju GUP-a te očekuju da će referendum podržati i drugi gradski zastupnici kojima je stalo do mišljenja građana.

„Činjenica je da postupak donošenja GUP-a nije u skladu sa zakonom: činjenica je da se ne radi u interesu građana, nego velikih investitora koji žele iskoristiti prostor da u vrlo kratkom vremenu steknu veliku dobit“, izjavio je Maras. Dodao je da građani ne žele ovakve izmjene GUP-a i zaslužili su da o važnoj temi odluče na referendumu.

„Zagreb je komunalno devastiran. Ima toliko stvari koje bi se trebalo napraviti. Zagrepčani ne zaslužuju da ih se dovodi pred gotov čin, da se njihovi interesi stavljaju u drugi plan kao što donošenjem GUP-a radi gradonačelnik Bandić“, poručio je Maras.

Podsjetio je i da unatoč što HDZ i gradonačelnik Bandić imaju većinu u 15 od 17 Vijeća gradskih četvrti , ona nisu sala zeleno svjetlo za izmjene i dopune GUP-a.

Na izmjene i dopune GUP-a osvrnuo se i Ivan Butorac, predsjednik Vijeća gradske četvrtki Trešnjevka-sjever gdje SDP ima većinu.

„Na Trešnjevci- sjever imali smo građanske inicijative protiv GUP-a, a na zadnjoj sjednici početkom mjeseca većinom glasova Vijeće je odbilo izmjene GUP-a jer je neprihvatljiv način na koji se želi provesti, ne poštuje se zakonska procedura“, istaknuo je Butorac.

 Ivana Vranješ

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni