Zagrebački sajam nautike – marina u srcu Zagreba

Zagrebački sajam nautike – marina u srcu Zagreba

Voditeljica Zagrebačkog velesajma Dina Tomšić naglasila je kako Velesajam otvara sezonu sajmova s dvije uspješnice, pri čemu je posebice istaknula jubilarni sajam nautike kao jedini kontinentalni sajam takve vrste u cijeloj Hrvatskoj

Pod nazivom Marina u srcu Zagreba na Zagrebačkom velesajmu u srijedu je otvoren jubilarni, 25. Zagrebački sajam nautike, a uz njega otvoren je i 8. sajam hotelsko-ugostiteljske opreme, hrane, pića i gastronomskih inovacija Hotel & Gastroteh. Oba sajma su međunarodnog karaktera, a otvorio ih je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić.

Na ovogodišnjem sajmu izloženo je više od 100 plovila iz Hrvatske, ali i inozemstva. Svi ljubitelji nautike, ali i oni koji će to tek postati, mogu pogledati bogatu ponudu jahti, glisera, jedrilica, čamaca, gumenjaka, kajaka, brodskih i vanbrodskih motora, opreme za jedrenje i ronjenje i ostale sportove na vodi. Sajm se održava do 21. veljače, a u četiri paviljona izlaže više od 300 izlagača iz 26 zemalja.

Očekuje se da bi ovogodišnji sajam nautike pod motom »Ploviti, otkrivati,živjeti« mogao privući preko 25.000 posjetitelja budući da postoji velika zainteresiranost za novitete s područja nautike, a zabilježeno je i da sektor nautike iz godine u godinu u Hrvatskoj bilježi napredak.

nautika_2016

Voditeljica Zagrebačkog velesajma Dina Tomšić naglasila je kako Velesajam otvara sezonu sajmova s dvije uspješnice, pri čemu je posebice istaknula jubilarni sajam nautike kao jedini kontinentalni sajam takve vrste u cijeloj Hrvatskoj. Najavila je da posjetitelje očekuje vrhunski izložbeni spektakl tijekom svih sajmenih dana te dodala kako se ova dva sajma sljubljuju i upotpunjuju te čine podršku hrvatskom turističkom sektoru.

Zaželivši uspjeh sajmovima, gradonačelnik Bandić je izrazio je nadu da će imati i rekordnu posjećenost, obzirom da hrvatska nautička ponuda i eno-gastronomija čine zaokruženu cjelinu. »Logičnim spajanjem sajmova Nautike, koji ove godine slavi 25. jubilarni rođendan, i Hotel i Gastroteh-a povezali smo proizvođače, distributere i izlagače koji kroz nautiku i gastronomiju mogu unaprijediti hrvatsku turističku ponudu. Na sajmu sudjeluje više od 25 zemalja izlagača na čemu čestitam timu Zagrebačkog velesajma«, rekao je Bandić.

Domaći izlagači premijerno predstavljaju deset novih plovila. Uz izložena plovila, tu su još i različite zanimljivosti za posjetitelje koji se, primjerice, mogu okušati u ronjenju u velikom bazenu, pod stručnim nadzorom instruktora ronjenja ili se bolje upoznati sa svijetom surfanja.

Na sajmu nautike predstavlja se i projekt Pogled u plavo, a riječ je o promociji Hrvatske kroz ronjenje. Projekt je humanitarnog karaktera ronioca Grada Zagreba i Ureda za upravaljanje u hitnim situacijama koji prikupljaju sredstva za kupnju računala i opremanje OŠ Vladimir Nazor u Komletincima u Slavoniji.

U popratnom programu su i izložba fotografija, a može se pogledati i maketa dalmatinskog sela prije stotinjak godina.

pasara_skracic

Udruge za očuvanje pomorske baštine okupljene u Koordinaciji udruga izlažu drvenu brodicu u obnovi koje radove izvodi mladi brodograditelj s Murtera Nikola Skračić.

Pasara je drveni brod za čiju izradu je potrebno dva do tri mjeseca, a njegova cijena na tržištu iznosi pet, šest tisuća eura. »To je brod za uživanje na moru i ribarenje, i simbol je tradicionalne betinske brodogradnje. Čuvari takve baštine i tradicije su udruga Ladinsko idro i Muzej betinske drvene brodogradnje«, kazao je za ZG-magazin brodograditelj Skračić.

Na sajmu Hotel & Gastroteh uz domaće izlagače tu su i izlagači iz Poljske, Češke, Francuske, Njemačke, Italije, Luksemburga i Mađarske.

Izložbeni dio sajma popraćen je stručnim programom i zanimljivim događanjima, kao što je tradicionalno državno natjecanje 10 najboljih hrvatskih kuhara. Posjetitelje očekuju prikazi priprema narazličitijih pizza te razne edukativne i radionice.

Svoje naučeno znanje i vještine predstavit će budući kuhari i slastičari Ugostiteljsko turističkog učilišta iz Zagreba.

Posjetitelji će moći degustirati jela iz svih hrvatskih regija: autohtoni proizvodi, eko hrana, vino, rakija, kolači, pršut, sir, med, voće, kava i ostale delicije.

Radno vrijeme sajma je od 10 do 19 sati radnim danom i subotom, dok je nedjelju otvoren do 18 sati.

Ulaznica za jednokratni posjet za oba sajma košta 30 kuna, a za učenike, studente i umirovljenike 15 kuna. Cijena kataloga izlagača je 15 kuna.

(Melita Funda / ZG-magazin)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni