Zagrebački proračun za 2022. donosi uštede na plaćama u Gradskoj upravi

Zagrebački proračun za 2022. donosi uštede na plaćama u Gradskoj upravi

Gradska uprava predstavila je proračun Grada Zagreba za 2022. godinu koji nominalno iznosi 10,19 milijardi kuna. Proračun je, rečeno je. usmjeren stabilizaciji financija i intenziviranju post-potresne obnove.

O ukupnog iznosa od 15,12 milijardi kuna, 10,19 milijardi iznosi sam proračun Grada dok se 4,93 milijarde kuna odnosi na proračunske korisnike, odnosno gradske ustanove.

Ukupni proračun je za 1,1 milijardu kuna veći u odnosu na rebalans proračuna za 2021. jer intenzivira poslijepotresnu obnovu Zagreba te nastavlja stabilizirati financije Grada, a planiran je u skladu s  makroekonomskim predviđanjima stope rasta od 6,6 posto u 2022.

Skraćenje roka plaćanja

Naime, u 2022. Grad će otplatiti 700 milijuna kuna dospjelih dugova više nego u 2021. Planiran je suficit od 300 milijuna kuna, rezerviran za pokriće akumuliranog manjka iz godina prije 2019.kako bi se skratili rokovi plaćanja.

U skladu s najavama i aktivnostima ušteda započetim u rebalansu za 2021., Grad Zagreb nastavlja s rezanjem troškova koji ne utječu na kvalitetnu isporuku svih vrsta usluga građanima, kaže gradonačelnik Tomislav Tomašević.

»Proračun za iduću godinu koji će se naći pred zastupnicima Skupštine Grada Zagreba i biti dostupan građanima je prije svega stabilizacijski. Konsolidacija gradskih financija ostaje prioritetan zadatak ove gradske uprave, uz snažno intenziviranje svih aktivnosti u obnovi od potresa. Prije svega zgrada javnih namjena kao što su škole i kulturne ustanove, te ostvarenje zelenih i pravednih ciljeva. To su važne prilike za dugoročni razvoj grada”, istaknuo je Tomašević.

Tvrdi kako su troškovi redovnog proračuna odnosno redovnih proračunskih stavki tako su manji za sedam posto, odnosno iskazuju oko sedamsto milijuna kuna ušteda.

Uštede na plaćama od 34 milijuna kuna

Primjerice, u 2022. Grad Zagreb će za plaće rukovoditeljima u gradskoj upravi isplatiti 34 milijuna kuna manje nego u 2021. Na vijećničkim i drugim naknadama za članove upravnih vijeća uštedjet će dodatnih 30 milijuna kuna u odnosu na 2021. Planira se ušteda koja premašuje 24 milijuna kuna na troškovima čuvanja gradske imovine, jednak iznos na troškovima računalnih usluga, kao i 283 milijuna kuna na mjeri roditelj odgojitelj.

Što se tiče rashoda, Grad planira denivelaciju Slavonske avenije kod Zelene tržnice vrijednu 90 milijuna kuna. Za 67 milijuna izgradit će se četiri dječja vrtića, a u 2023. još 8 vrtićkih objekata.

Prijedlog proračuna za 2022. godinu sutra će biti objavljen na internetskim stranicama Gradske skupštine, a o njemu će se odlučivati na sjednici 9. prosinca.

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni