Zagrebački proračun za 2017. “težak” 7,3 milijarde kuna srušen na prvom čitanju

Zagrebački proračun za 2017. “težak” 7,3 milijarde kuna srušen na prvom čitanju

»Ja se ne bojim, zakaj bi se ja bojao pa ni to moj proračun. To je zagrebački proračun. Oni će na kraju, dići ruku ‘za’ ili ‘protiv’«, izjavio je gradonačelnik Bandić

Prijedlog proračuna Grada Zagreba za 2017. u četvrtak je »pao« na prvom čitanju u Gradskoj skupštini. Ovakav ishod bio je očekivan i prije nego što je došlo do izglasavanja budući da su i prije rasprave predstavnici HDZ-a, SDP-a, HSLS-a i HNS-a najavili da neće podržati proračun. Ruke »za« proračun diglo je 18 gradskih zastupnika, »protiv« je bilo njih 12, a »suzdržanih«16.

O prijedlogu zagrebačkog proračuna za 2017. godinu Gradska skupština će ponovno raspravljati na drugom čitanju, 20. prosinca kada će se donijeti odluka o tome hoće li proračun kakav predlaže gradonačelnik Milan Bandić za iduću godinu biti usvojen.

Gradski zastupnik Tomislav Stojak (HNS) poručio je da proračun neće podržati niti u drugom čitanju. »HNS će biti protiv, baš kao što je bio i protiv proračuna za 2016. Ovaj je proračun u svakom slučaju samo gubljenje vremena. U ovom prvom čitanju se ne raspravlja o onome što ni sam Grad još uvijek ne zna, a to je s kolikim će se novcem raspolagati, uzimajući poreznu reformu koju ova nesretna Vlada provodi i još uvijek nije napravila. Imat ćemo jako puno rasprava 20. prosinca, a neće nedostajati ni uvjeravanja o tome kako je svatko od nas najljepši, najbolji i najpametniji. Hoće li to ičemu pridonijeti, tek ćemo vidjeti. Očekujem da Proračun neće proći, mislim da će Zagreb dobiti povjerenika i da će kao takav ići na lokalne izbore«, rekao je Stojak.

Pročelnik Gradskog ureda za financije Slavko Kojić istaknuo je kako je proračun povećan za oko 55 milijuna kuna u odnosu na planirani za 2016. i sada iznosi sedam milijardi i 300 milijuna kuna, bez proračunskih korisnika koji sudjeluju sa još dodatnih milijardu i 800 milijuna kuna. Kad se to sve zbroji, dobije se nešto više od devet milijardi kuna, istaknuo je pročelnik Kojić.

Potpredsjednik Skupštine, SDP-ov Davor Bernardić podsjetio je kako oni zadnjih šest godina ne podržavaju gradski proračun. »A onima kojima se sada, nakon godina suradnje, trgovanja, dealova probudila naknadna pamet, možemo samo poručiti – dobrodošli!«, kazao je Bernardić.

Gradonačelnik Milan Bandić pak kaže kako nema strahova vezanih uz gradski proračun. »Ja se ne bojim, zakaj bi se ja bojao pa ni to moj proračun. To je zagrebački proračun. Oni će na kraju, 20. prosinca, dići ruku ‘za’ ili ‘protiv’«, izjavio je gradonačelnik Bandić. (ZG-magazin)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni