Zagrebački proračun narastao za 85 milijuna kuna

Zagrebački proračun narastao za 85 milijuna kuna

Gradski stanovi koji nisu uknjiženi i nemaju dokaza o stjecanju prava vlasništva bit će 30 % jeftiniji / Skupština je odlučila da će jedan taksi „pokrivati“ 540 stanovnika. Novost je i to da se u sljedeće dvije godine neće raspisivati novi natječaj za dodjelu taksi koncesija

Zagrebački proračun uvećan je 85 milijuna kuna, a 38, 5 milijuna od tog iznosa namijenjena je kupnju udžbenika za osnovne škole. Odlučili su tako jučer gradski zastupnici. Rebalans proračuna, temelji se, među ostalim, na dobroj naplati prihoda u prva četiri mjeseca, planu da će postupak legalizacije povećati građevinsku aktivnost, a time i komunalni doprinos. Preostali iznos uložit će se u sportske objekte, ploče s imenima ulica i kućnim brojevima, dječji vrtić na Vrbanima itd.

Rebalans proračuna za 2013. godinu prihvaćen je s 38 glasova za i 8 suzdržanih glasova te proračun nakon rebalansa iznosi 6,67 milijardi kuna.

Prihvaćen je i Prijedlog odluke o prodaji gradskih stanova. Gradski stanovi koji nisu uknjiženi i koji nemaju dokaza o stjecanju prava vlasništva bit će jeftiniji za 30 % od njihove tržišne cijene.

Skupština je Gradu Zagrebu i Zagrebačkom holdingu odobrila sklapanje ugovora o najmu i zakupu nekretnina u vlasništvu Holdinga u Novom Jelkovcu vrijednih 68,5 milijuna eura plus PDV.

Holding je Gradu ponudio najam 578 stanova, te zakup 92 poslovna prostora, 601 garaže, 288 parkirnih garažnih mjesta, jednog objekta sa još 205 takvih mjesta te zakup javne garaže. Ugovori o najmu i zakupu sklapat će se na rok od deset godina, a ugovorena najamnina i zakupnina plaćat će se u 120 jednakih mjesečnih obroka. Isplatom zadnjeg obroka Grad će steći pravo vlasništva na svim tim nekretninama.

Zagreb preuzima dugove bolnica

Gradski zastupnici su prihvatili i ugovore o uređenju odnosa sa poslovnim bankama vezano za leasing ZET-ovih tramvaja i autobusa. Kao jedini osnivač, Grad Zagreb preuzeo je podmirenje novčanih obveza KB Sveti Duh i Dječje bolnice Srebrnjak prema dobavljaču, tvrtrki  Medical Intertrade u iznosu od 16,1 milijun, odnosno šest milijuna kuna. Sredstva će se podmiriti iz proračuna za 2014.

Donesena je Odluka o autotaksi prijevozu kojom se utvrđuje, da na jedan autotaksi dolazi  540 stanovnika. Novost je i to da se u sljedeće dvije godine neće raspisivati novi natječaj za dodjelu taksi koncesija.

Skupština se suglasila da Grad prihvati darovnicu akademskog kipara Tomislava Ostoje – cjelokupnu zbirku Ostojinih umjetničkih radova i stan u Zagrebu.

Gradonačelnik Milan Bandić nije dobio  odobrenje Gradske skupštine za prodaju građevinskog zemljišta na Laništu površine 4.150 metara četvornih i početne cijene od 3, 7 milijuna kuna. Vijećnici, točnije njih 24, nakon duge, polemične rasprave priklonili su se prijedlogu Kluba HDZ/HSP/BUZ da se prijedlog o prodaji vrati gradonačelniku na doradu, odnosno da se pribavi mišljenje nadležnog vijeća gradske četvrti i mjesnog odbora.

Bandić je gorljivo zagovarao svoj prijedlog, no vijećnici spomenutog Kluba, kao i oni iz redova SDP-a, HSLS/HSS-a bili su drugačijeg mišljenja. U cjelodnevnom maratonskom zasjedanju gradski vijećnici odradili su više od 40 točaka dnevnog reda.  (hina / zg-magazin)