Zagrebački obrtnički sajam kao mjesto promocije obrtničkih zanimanja

Zagrebački obrtnički sajam kao mjesto promocije obrtničkih zanimanja

(Foto: www.zagreb.hr)

Predsjednik Obrtničke komore Zagreb dr. sc. Mirza Šabić naglasio je značaj Zagrebačkog obrtničkog sajma te izrazio nadu da će se učenici zajedno s roditeljima u daljnjem školovanju opredijeliti za obrtnička zanimanja i izabrati obrtničku struku

U paviljonima 7 i 7a Zagrebačkog velesajma danas je otvoren 4. Zagrebački obrtnički sajam koji će trajati do 5. travnja. Na sajmu su će obrtnici i učenici srednjih strukovnih škola s područja Zagreba i Zagrebačke županije učenicima sedmih i osmih razreda osnovnih škola predstaviti više od 40 obrtničkih zanimanja i time ih motivirati za upis u srednje obrtničke i strukovne škole. Obrtnički sajam su organizirali Obrtnička komora Zagreb, Grada Zagreb i Zagrebačka županija radi promoviranja tradicijskih i deficitarnih zanimanja i obrta te poticanja otvaranja novih, sukladno suvremenim trendovima i tržišnim očekivanjima. Organizatori očekuju da će 4. Zagrebački obrtnički sajam u tri dana održavanja posjetiti više od 7000 učenika iz više od 100 škola iz Zagreba i okolice.

Uz predstavljanje obrtničkih zanimanja i strukovnih i obrtničkih škola posjetitelje očekuju i mnogobrojni dodatni sadržaji kao što su modne revije modne revije, predstavljanje trendova u frizerskoj struci, prikaz umijeća vzažista, a moći će se i sami okušati u nekom od obrtničkih zanimanja.

Sajam su službeno otvorili gradonačelnik Zagreba Milan Bandić, župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić, predsjednik Obrtničke komore Zagreb dr. sc. Mirza Šabić i izaslanica predsjednika Vlade RH i izaslanica ministra Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta Ana Mandac.

U anketi koja je provedena na sajmu, a u kojoj je sudjelovalo cca 3000 učenika, čak 82 % njih reklo je kako im je obrtnički sajam pomogao u odabiru budućeg zanimanja.

Predsjednik Obrtničke komore Zagreb dr. sc. Mirza Šabić naglasio je značaj Zagrebačkog obrtničkog sajma te izrazio nadu da će se učenici zajedno s roditeljima u daljnjem školovanju opredijeliti za obrtnička zanimanja i izabrati obrtničku struku. Pozvao je sve roditelje da sutra (u četvrtak, 4. travnja) u 16 sati posjete 4. Zagrebački obrtnički sajam jer će imati mogućnost detaljnijeg informiranja o mogućnostima daljnjeg školovanja za njihovu djecu.

Izaslanica predsjednika Vlade i ministra gospodarstva Ana Mandac rekla je kako je od 2016. godine povećan broj stipendija za obrtnička zanimanja, a broj stipendirane djece za obrtnička zanimanja se povećava. Najavila je da stipendija ulazi u neoporezivi dio plaće roditelja te će od ove školske godine svakom učeniku koje upiše strukovnu školu iznositi 1500 kuna, odnosno 18 000 kuna godišnje. Povećane su i novčane pomoći obrtnicima koji uzimaju djecu na naukovanje. Oni su do sada su iznosili maksimalno 150 000 kuna, a sada je taj iznos povećan na maksimum od 500 000 kuna.

Mandac je poručila kako je potrebno senzibilizirati roditelje i potaknuti djecu da upisuju hvalevrijedna strukovna zanimanja.

Zagrebački gradonačelnik Bandić istaknuo je kako Grad Zagreb potiče razvoj obrtništva,a posebice strukovno obrazovanje kod mladih koji su budućnost grada i države. Sve nazočne uzvanike je pozvao da nastave poticati obrtništvo jer upravo na obrtništvu počiva hrvatsko gospodarstvo.

Istaknuvši kako Grad Zagreb od 2000. godine daje sustavne mjere potpore malom i srednjem poduzetništvu, Bandić je  rekao kako će se i nadalje, mjerama razvoja i poticanja, nastaviti pomagati zagrebačko obrtništvo. »Rezultat toga je da danas u Gradu Zagrebu imamo BDP 6 % iznad prosjeka Europske unije te stopu nezaposlenosti manju nego u EU i duplo manju nego u ostatku Republike Hrvatske. Naš cilj je da pratimo korak s Europskom unijom te da smanjimo gospodarski jaz između Grada Zagreba i ostatka Hrvatske na način da Zagreb postane još bolji, a da Hrvatska konačno dođe na viši stupanj razvijenosti«, zaključio je gradonačelnik.

Župan Kožić naglasio je da je na Zagrebačkom obrtničkom sajmu sve više djece čime je postignut napredak. »Obrtnička zanimanja nisu drugorazredna zanimanja, ona su adekvatna drugim zanimanjima i štoviše u određenim situacijama i u prednostima nad drugim zanimanjima«, rekao je Kožić. (ZG-magazin)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni