Zagrebački obrtnici besplatno popravljali uporabne predmete

Zagrebački obrtnici besplatno popravljali uporabne predmete

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević i ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić u nedjelju su na Trgu bana Jelačića izrazili podršku ekološkoj akciji Za zeleni svaki dan (#ZaZeleniSvakiDan).

U sklopu te akcije zagrebački obrtnici besplatno su od 8 do 14 sati građanima popravljali različite uporabne predmete te odjeću i obuću kako bi produljili njihov vijek uporabe.

Cilj ove akcije je ukazati na problem neodrživog korištenja prirodnih resursa i proizvoda koje svakodnevno koristimo, čime zagađujemo okoliš i utječemo na klimu. Akciju su organizirali Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja, Grada Zagreb, Hrvatska obrtnička komora i zagrebačka turistička zajednica. Organizatori su kroz akciju htjeli poručiti da se popravljanjem i produženom upotrebom predmeta osigurava očuvanje prirode te ostavlja više raspoloživih resursa budućim naraštajima.

»Ovo su akcije koje svakako želimo u što većem broju viđati u Zagrebu. Kroz ovu akciju podsjećamo građane da ne moraju bacati stvari koje se pokvare, stvari koje se čine istrošenima jer imamo puno obrtnika koji popravljaju stvari kao što su obuća, odjeća, bicikli, elektronički uređaji i druge stvari«, rekao je gradonačelnik Tomašević. Istaknuo je da Grad Zagreb podupire obrtnike u tradicionalnim i deficitarnim zanimanjima, a ove godine je za tu svrhu izdvojeno oko 20 milijuna kuna.

»Ovakvim akcijama naglašavamo važnost produžene uporabe predmeta koje svakodnevno koristimo. Malim gestama poput izbjegavanja kupovine novog predmeta, ako stari možemo popraviti, činimo puno u borbi protiv klimatskih promjena i očuvanju okoliša. Posebno danas zahvaljujem našim obrtnicima bez kojih ove akcije ne bi bilo«, izjavio je ministar Ćorić, koji je i za ovu akciju obukao svoju majicu s natpisom »Nisam za bacit!«

Obrtnici “spašavaju” stare predmete

I ministar i gradonačelnik tvrde kako imaju naviku popravljati stvari, posebno odjeću. Gradonačelnik Tomašević je međutim priznao je da je na štandovima obrtnika naučio gdje su još serviseri, recimo TV prijemnika, kojih je samo osam u cijelom Zagrebu.

Osim ekološkog karaktera ovog događaja, naglasak je stavljen na poduzetništvo, ali i turizam.

»Lokalni, ručno rađeni, kvalitetni proizvodi naših obrtnika posebno su važni u formiranju turističkog doživljaja pojedine destinacije. Posjetitelji traže autentične proizvode, karakteristične za pojedina mjesta koja mogu ponijeti kao trajnu uspomenu sa svog putovanja«, istaknula je Martina Bienenfeld, direktorica Turističke zajednice grada Zagreba.

Predsjednik Udruženja obrtnika Grada Zagreba Antun Trojnar poručio je kako je obrtnicima drago da su dio ove akcije.
»Zagrebački obrtnici žele podsjetiti građane na svoje vrijedne, obrtničke ruke kojima uvijek mogu popraviti stare predmete, sačuvati ih od zaborava, ukazati na njihovu održivost i ponovnu uporabnu vrijednost. Pozivamo sve na ovakve akcije kako bismo osigurali ljepšu budućnost za nas, našu djecu i prirodu koja nas okružuje«, poručio je. (ZG-magazin)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni