Zagrebački Mostovci traže veće plaće za pomoćnike u nastavi

Zagrebački Mostovci traže veće plaće za pomoćnike u nastavi

(Ilustracija: Srećko Sladoljev, Zvonimir Troskot i Lovro Marković)

Klub gradskih zastupnika Mosta danas je na konferenciji za novinare u Staroj gradskoj vijećnici najavio da će uložiti amandman na rebalans proračuna kojim će tražiti da se pomoćnicima u nastavi plaća poveća za 20 posto s 25 na 30 kuna po satu.

Ovo povećanje bi Grad Zagreb do kraja godine koštalo milijun i 194 tisuće kuna. Gradski zastupnik Marko Sladoljev kaže da je amandman Mosta tek vatrogasna mjera kojom se želi pružiti dostojanstvo ljudima koji rade s djecom s teškoćama u razvoju u redovnim školama, ali i toj djeci.

Mladi Mosotavc Lovro Marković podsjetio je kako je Grad Zagreb predvidio financiranje za nešto više od 900 pomoćnika u nastavi. Smatra kako je projekt odličan kao ideja, ali da se u praksi vrlo loše provodi, barem što se tiče radničkih prava.

 Naveo je da se pomoćnici u nastavi plaćaju 25 kuna po satu neto i mogu dobiti samo ugovor na određeno, u trajanju od najviše 10 mjeseci. Nadalje, uglavnom ih se zapošljava na ugovor o djelu ili na studentski ugovor zbog čega nemaju prava na Božićnicu niti regres.

“Njihova plaća na kraju kad se obračuna iznosi 1800 do 2000 tisuće kuna”, kaže Marković. Dodao je kako je poznato da su pomoćnici u nastavi ključni za rad s djecom s teškoćama u razvoju te su podigli i kvalitetu njihovoga obrazovanja.

Tvrdi da se za rješavanje njihovih problema mora napraviti dugoročna strategija što je odgovornost Vlade, jedinica lokalne samouprave, pa i Grada Zagreba. Kaso jedno od rješenja je da pomoćnik u nastavi postane trajno zanimanje.

Osigurati puno radno vrijeme

„Nužno je pomoćnicima u nastavi osigurati puno radno vrijeme u školama, čime bi dobili zajamčena prava Zakonom o radu. Također, treba im osigurati kvalitetno obrazovanje kako se ne bi kratkoročno u školama zapošljavale osobe koje nemaju kompetenciju za rad s djecom s teškoćama u razvoju”, pojasnio je Marković.

Pozvao je gradske i državne institucije da prestanu prebacivati odgovornost.

„Grad Zagreb ima segment svoje odgovornosti, gdje može puno napraviti, a to je utjecati na konačnici iznos plaća pomoćnika u nastavi”, rekao je Marković.

Prema izračunu Mosta povećanje plaće za 20 posto po satu koštalo bi Grad Zagreb do kraja godine 1,194 milijuna kuna.

Na situaciju se osvrnula pomoćnica u nastavi. Spomenula je da mnogim pomoćnicima prije kraja godine istekne ugovor te se moraju ponovno prijaviti na Hrvatski zavod za zapošljavanje. Iako su godinama radili u istoj školi moraju ponovno za pomoćnika u nastavi pisati životopise i ići na razgovor, navela je Ribić.

Ivana Vranješ

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni