“Zagrebački Manhattan” će graditi Arapi

“Zagrebački Manhattan” će graditi Arapi

Tvrtke koje su ušle u obzir su Bouyges Batiment International iz Francuske te Eagle Hills iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, no gradsko Povjerenstvo za razmatranje pisama namjere daje prednost ponuđaču iz Emirata

Za projekt »Grad u gradu«, poznatiji kao »zagrebački Manhattan« stigle su tri investicijske ponude, od kojih dvije zadovoljavaju uvjete javnog poziva, priopćeno je danas iz Gradske uprave. Tvrtke koje su ušle u obzir su Bouygues Bâtiment International iz Francuske te Eagle Hills iz Ujedinjenih Arapskih Emirata. No gradsko Povjerenstvo za razmatranje pisama namjere daje prednost ponuđaču iz Emirata.

Posrijedi je osmišljavanje i uređenje prostora na lokaciji Velesajma i Hipodroma omeđenog južnom obalom Save, Avenijama Dubrovnik i Većeslava Holjevca, čija površina iznosi oko 1,3 milijuna četvornih metara, a koji bi trebao bi postati svojevrsni »Grad u gradu«.

Eagle Hills je zapravo grupacija investitora iz Abu Dhabija, koju predstavlja građevinski tajkun Mohamed Alabbar, osnivač kompanije Emaar Properties, a koja je, među ostalim, vlasnik najpoznatijeg svjetskog nebodera Burj Khalife u Dubaiju, kao i tamošnjeg i Dubai Malla. Tvrtka ima financijsku podlogu za ispunjenje jednog od uvjeta natječaja a to je da u projekt treba uložiti pola milijarde eura.

Spomenimo da Eagle Hills stoji iza kontroverznog projekta »Beograd na vodi«.

Uvjete natječaja zadovoljila je i francuska tvrtka Bouygues Bâtiment International, inače članica konzorcija koji ima koncesiju nad Međunarodnom zračnom lukom Franjo Tuđman te Istarskim ipsilonom.

Iz Povjerenstva ističu da su kvalifikacije i dokazano iskustvo oba ponuditelja impresivni. No s obzirom na različite vrste projekata koji su reference ponuditeljima, a vodeći se činjenicom da Grad Zagreb traži partnera za urbanu i gospodarsku transformaciju prostora, koja će taj dio grada učiniti privlačnim građanima, turistima i poslovnim subjektima te mu dati značaj koji povijesno zaslužuje, dostavljene reference tvrtke Eagle Hills okarakterizirane su »optimalnjima za buduću suradnju«.

Naime, Eagle Hillsa u svom portfelju ima i projekte koji se odnose na cjelovite urbane zone. »Tvrtka Eagle Hills je u dostavljenim referencama dokazala da ima izvanredno iskustvo u razvoju projekata sličnog opsega i zahtjevnosti zadatka, posebice usko vezanih na temu urbane regeneracije u gradovima koje obilježava brzi rast«, pojašnjavaju u Povjerenstvu.

Slijedeći korak bio bi dogovor oko teksta i potpisa Memoranduma o razumijevanju kao oblika izražavanja namjere pregovaranja i sporazumijevanja u postupku koji bi prethodio sklapanju međunarodnih trgovačkih ugovora. (B. J.)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni