Zagrebački književni razgovori

Zagrebački književni razgovori

U organizaciji Društva hrvatskih književnika od 4. do 7. listopada 2012. održat će se 33. ZAGREBAČKI KNJIŽEVNI RAZGOVORI, sa središnjom temom “Književnost u drugim jezicima”. Susret će okupiti sudionike iz Velike Britanije, Francuske, Španjolske, Belgije, Grčke, Bugarske, Makedonije i Hrvatske.

Središnja tema ovogodišnjih razgovora je “Književnost u drugim jezicima”. Tema obuhvaća širok spektar uvida i iskustava kao što su: život pisca i njegovih djela u drugom jeziku i kulturi; prevođenje i prevodilaštvo; recepcija, interpretacija, valorizacija književnih djela prevedenih s drugih jezika; utjecaj takvih djela na domicilnu književnost i pitanje uzajamnog prožimanja; prevedena djela kao nadahnuće, uzor ili okosnica „škole (žanra i stila) pisanja“; sudbina pisaca koji stvaraju u nekoj jezičnoj sredini koja nije njihova materinja, odnosno tema raznojezičnosti/višejezičnosti; financiranje tiskanja i popularizacije prevedenih djela, marketing, autorska prava itd.

Tijekom svoje višegodišnje tradicije (prvi razgovori organizirani su još davnih šezdesetih godina prošloga stoljeća), razgovori su ugostili više od 1000 sudionika (književnika, prevoditelja, lingvista, književnih kritičara, kulturologa itd.) koji su održali zapažena predavanja na brojne teme. (zg)